Onderzoeksproject Landgebruiksstrategieën om klimaatverandering en biodiversiteitsverlies aan te pakken

In uitvoering MOSAIC
Pikdorser luchtfoto

Contacteer onze expert

Fleur Marchand

Fleur Marchand

Wetenschappelijk directeur ILVO

Contact

Algemeen kader

Welke veranderingen van landgebruik en - beheer doen zich voor in lokale landschappen in Europa, en vooral welke drijfveren zitten er achter die veranderingen? Het MOSAIC-project onderzoekt dit via zes Policy Labs in België, Denemarken, Portugal, Hongarije, Zwitserland en de Europese Unie, met het doel om de kwantitatieve en kwalitatieve trends in ruimtegebruik (beter) te relateren aan de Europese duurzaamheidsdoelen, met betrekking tot hernieuwbare energie, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Onderzoekers, beleidsmakers en belanghebbenden werken in de labs samen vanuit het besef dat de uitdagingen van het lokale landschap, zowel vandaag als in de toekomst, groot zijn, maar dat heldere informatie voor de best mogelijke beleidsmaatregelen en -praktijken op het gebied van landgebruik vaak mankeert.

Onderzoeksaanpak

Via ruimtegebruiksmodellering, onderzoek naar drijfveren en digitale ondersteuningstools worden er in de Policy Lab-omgeving beleidstrajecten opgesteld. De landgebruiksmodellering in MOSAIC combineren sociale, economische en milieufactoren om een grondiger begrip te krijgen van de ontwikkeling van het ruimtegebruik in de verschillende regio's. Met de modelleringstool testen we in welke mate we verschillende beleidsscenario’s de vooropgestelde beleidsdoelen voor hernieuwbare energie, klimaatadaptatie en biodiversiteit zouden behalen, en dat in een langetermijnperspectief. Zowel kwantitatief (enquêtes, keuze-experimenten, enz.) als kwalitatief onderzoek naar de drijfveren van veranderingen in landgebruik, inclusief de beslissingen van private grondgebruikers, zijn bouwblokken in het modelleringswerk.

Relevantie/Valorisatie

Via de zes MOSAIC Policy Labs (België, Denemarken, Portugal, Hongarije, Zwitserland en de Europese Unie) verwachten de onderzoekers, beleidsmakers en belanghebbenden een goede methode te vinden om gezamenlijk de uitdagingen van het lokale landschap vertaald te krijgen in tijdsrobuuste innovatieve beleidstrajecten. ILVO is nauw betrokken bij zowel het Belgische als het Europese policy lab. Het Belgische policy lab draagt bij aan het beleidswerk met betrekking tot landschapsparken, terwijl het Europese policy lab kennis opbouwt over private land conservation.