Onderzoeksproject 'Future proof' gewassen voor de Vlaamse landbouwer

Algemeen kader
Een gespecialiseerde en state-of-the-art fenotyperingsinstallatie voor veldonderzoek onder droogte-gecontroleerde omstandigheden is op ILVO-terrein uitgebouwd en operationeel, dankzij het project FUTUREADAPT. De installatie draagt de naam HYDRAS.
In essentie wordt het daarmee mogelijk om sneller en beter gewasrassen voor de landbouw te ontwikkelen die weerbaarder zijn tegen droogte of verzilting. Ook het (beter) modelleren van de impact van droogte op gewasopbrengsten komt binnen handbereik.
Onderzoeksaanpak
ILVO is voortaan in staat om naast bovengrondse ook ondergrondse fenotyperingen te doen. Dat maakt de installatie uniek in Europa. HYDRAS laat toe om inzicht te krijgen in de reacties van planten op droogte in een realistische teeltomgeving en op alle niveaus. De landbouwgewassen waar ILVO op veredelt en die baat hebben bij droogtetolerante eigenschappen, krijgen via de proeven in de HYDRASomgeving een veel rijkere 'foto' van hun boven- en ondergrondse reactie op de (kunstmatig toegediende) droogtestress. Het resultaat van de dataverzameling vanuit HYDRAS is dat de kandidaat-cultivars (kruisingen) op een meer trefzekere wijze worden geselecteerd op hun tolerantie tegen droogte. Het kan gaan om klassieke bestaande gewassen uit de Vlaamse rotaties, of om innovatieve gewassen (zoals kikkererwt en quinoa).
Relevantie/Valorisatie
De nieuwe infrastructuur is opgezet als een open-innovatie platform. Behalve voor de eigen veredelingsprogramma's van ILVO komen de HYDRAS ook ter beschikking voor de diverse andere publieke en private stakeholders.
Rond HYDRAS gebeurt een intensieve kennisdeling. De knowhow in (heel) Vlaanderen rond plantenveredeling wordt versterkt. Dat is goed voor de landbouwsector en de voedselvoorziening, die beter gewapend geraken tegen de negatieve klimaatimpact op de oogsten.