Onderzoeksproject Exploratie van signalen rond voederopname en eetlust bij varkens

In uitvoering FEASTPIG
Voederopname bij varkens

Contacteer onze expert

Sam Millet

Sam Millet

Expert varkensvoeding en zoötechniek

Contact

Algemeen kader

Wat zijn de onderliggende mechanismen achter anorexie bij biggen direct na het spenen, en wat is eraan te verhelpen? Deze vragen zijn voorwerp van een doctoraatsonderzoek (KU Leuven, UNIBO en ILVO) in het onderzoeksproject FEASTPIG. Sommige biggen stoppen met eten als ze na ongeveer 28 dagen worden weggehaald bij de zeug.
Een goede voederopname is echter, vooral rond het spenen, essentieel voor een gezonde groei van een big. Er zijn al een aantal beïnvloedende factoren bekend, maar de biologische regulatie van eetlust blijft toch grotendeels onbegrepen. Dit project onderzoekt hoe geboortegewicht, aminozuursamenstelling en microbiota samen de eetlust beïnvloeden. Het einddoel is het optreden van anorexie na het spenen te verminderen en de voederopname te optimaliseren.

Onderzoeksaanpak

We starten met een dierproef bij UNIBO, waarbij we individuele voederopname opvolgen bij biggen met verschillend geboortegewicht. We analyseren microbiota, metabolieten, hormonen en neuropeptiden in darm en hersenen via LC-MS, ELISA, qPCR en immunohistochemie. In een tweede proef bij ILVO testen we zes diëten bij biggen die in groep gehuisvest zijn. De voeders verschillen in lysinegehaltes en in vertakte keten aminozuur-niveaus. We onderzoeken de hypothese dat de aminozuurbalans belangrijker is voor de eetlust dan absolute hoeveelheden. Een derde proef bij UNIBO evalueert de relatie tussen aminozuurniveaus en geboortegewichten.

Relevantie/Valorisatie

Door eetlustregulatie beter te begrijpen kunnen we strategieën ontwikkelen om voederopname na het spenen te verbeteren. Dit verhoogt de darmgezondheid, vermindert ziekte en antibioticagebruik, en verbetert de efficiëntie. Het project draagt bij aan een duurzamere varkenshouderij met een lagere ecologische voetafdruk. Inzicht in de rol van aminozuren en microbiële metabolieten opent de deur naar biostimulatoren en innovatieve voeders. De resultaten zijn relevant voor onderzoekers, voederspecialisten en veehouders. Ze ondersteunen zowel dierenwelzijn als economische en ecologische duurzaamheid.

Financiering

Adisseo