Expo | Tentoonstelling Expo Gentse Gronden

Inschrijven
farmer plows a field he leases from Ghent city

Het Gentse stadsmuseum STAM en landbouwinstituut ILVO organiseren samen de expo Gentse Gronden. In Oost-Vlaanderen is ruim 10% van de landbouwgronden in handen van overheden en instellingen zoals lokale besturen, OCMW's, kerkfabrieken. Dat bracht ILVO-onderzoeker Hans Vandermaelen in 2023 voor het eerst in kaart. Aan die publieke gronden hangt zowel geschiedenis als toekomst vast. De ILVO-studie over publiek grondbezit en de case-study van de Stad Gent zijn de aanleiding voor deze expo, die loopt van 22 maart t/m 29 september 2024. ILVO-onderzoeker Hans Vandermaelen is medecurator van deze 6 maand durende expo.

Fotocredits: Michiel Hendryckx

Vandaag is Stad Gent eigenaar van zo'n 1.800 hectare plattelandsgrond, voornamelijk buiten de stadsgrenzen. Maar ooit was dat 5.000 hectare akkers, weiden en bos. De stad op het platteland: wat is het verhaal achter die gronden? En waar ligt hun toekomst?

Deze expo brengt de verhalen achter die gronden: over voedselzekerheid , ziekenzorg, de relatie stad en het omliggend platteland. Het historisch licht biedt een verfrissende kijk op deze actuele thema's.

Gentse Gronden is een 6 maand durende expo met een uitgebreid programma van activiteiten: rondleidingen, 'Gents Gronden'-sessies, fietstochten, meewerkdagen op boerderijen rond het Gentse.. Het verhaal komt in beeld aan de hand van kaarten, schilderijen, illustraties, foto's, getuigenissen van o.a. landbouwers, video en bijzondere objecten.

> Ontdek alle activiteiten voor een breed publiek

> Ga naar de folder Gentse Gronden

ILVO organiseert naar aanleiding van de expo Gentse Gronden verschillende activiteiten voor beleidsmakers, onderzoekers en actoren uit de landbouw- en voedingssector en mede-gebruikers van de open ruimte.

In samenwerking met De Stadsacademie, organiseert ILVO 3 interactieve debatavonden voor een breed, geëngageerd publiek:

Kom beslist langs van 22 maart t/m 29 september. Er zijn talrijke, boeiende activiteiten

  • Basistarief: €11. Speciale tarieven voor Gentenaars, jongeren, groepen. https://stamgent.be/nl_be/bezoek-het-stam/ticket
  • Stadsmuseum Gent, Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Programma