Contactdag | Event Gentse Gronden Sessies: Grond is macht

Inschrijven

Inschrijven verplicht

getekende boomstam met 3 bordjes

De Stadsacademie, ILVO en STAM slaan naar aanleiding van de expo Gentse Gronden de handen in elkaar en organiseren drie Gentse Gronden Sessies waarin we op zoek gaan naar antwoorden op de vraag 'Wat is de toekomst van de Gentse Gronden'. Kom je mee luisteren, debatteren en dromen? Op 13 juni gaat de laatste van 3 sessies door: Grond is macht

Grond is macht op 13 juni 2024

De Gentse Gronden werden eeuwenlang opgebouwd, beheerd en beschermd. Het is opmerkelijk dat ze zo lang publiek bezit bleven, ook al wijzigde de samenleving drastisch. Gentse instellingen hadden goede redenen om hun grondposities rond de stad te beschermen. Tijdens de laatste decennia werden vele gronden verkocht om andere beleidsdoelen te financieren. Pas sinds enkele jaren worden daar opnieuw vraagtekens bij geplaatst. Welke rol kunnen de Gentse Gronden spelen in de vele uitdagingen waar Gent deze eeuw mee geconfronteerd wordt? Is de ligging van vele Gentse Gronden buiten Gent een zwakte of een kans? Hoe kunnen de Gentse Gronden op korte én op lange termijn vruchten afwerpen?

Over de Gentse Gronden Sessies

Gent is een grootgrondbezitter. Het OCMW van Gent erfde bij haar oprichting duizenden hectares plattelandsgrond van haar voorgangers. Vandaag blijft nog 1.800 ha over, waarvan het overgrote deel landbouwgrond net buiten Gent. Wat is de toekomst van de Gentse Gronden? Welke rol kunnen ze spelen in de stedelijke uitdagingen van de 21ste eeuw? De Stadsacademie, ILVO en STAM slaan naar aanleiding van de expo Gentse Gronden de handen in elkaar en organiseren drie Gentse Gronden Sessies waarin we op zoek gaan naar antwoorden op deze toekomstvraag.

  • 18 april: Grond is landbouw
  • 16 mei: Grond is voedsel
  • 13 juni: Grond is macht
  • 19:00 — 21:45
  • STAM, Abdijrefter, Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Programma

Welkom
Intro Grond is Macht
Gesprek met Filip De Rynck (UGent) Philippe Van Wesenbeeck (Stad Gent) en Sarah De Boeck (De essentiële economie). Moderatie: Jeroen Adam (UGent)
Publieksvragen
Verwacht einde