Contactdag | Event Gentse Gronden Sessies: Grond is voedsel

getekende boomstam met 3 bordjes

De Stadsacademie, ILVO en STAM slaan naar aanleiding van de expo Gentse Gronden de handen in elkaar en organiseren drie Gentse Gronden Sessies waarin we op zoek gaan naar antwoorden op de vraag 'Wat is de toekomst van de Gentse Gronden'. Kom je mee luisteren, debatteren en dromen? Op 16 mei gaat de tweede van 3 sessies door : Grond is Voedsel

Grond is voedsel op donderdag 16 mei

De Gentse Gronden speelden eeuwenlang een hoofdrol in de stedelijke armen- en ziekenzorg. Ze werden gekoesterd als bron van pachtinkomsten, voedsel en energie. Bij de modernisering van het sociaal beleid enkele decennia geleden verdween het thema voedsel van de agenda en leek de rol van de gronden uitgespeeld. Maar ondanks verschillende vormen van hulp hebben vele Gentenaars vandaag geen toegang tot gezond, duurzaam voedsel. Welke rol kunnen de Gentse Gronden spelen om die toegang te verbeteren? Kunnen ze bijdragen aan betaalbaar voedsel én eerlijke prijzen voor de betrokken boeren? Hoe kunnen ze de voedselzekerheid in en rond Gent versterken?

Over de Gentse Gronden Sessies

Gent is een grootgrondbezitter. Het OCMW van Gent erfde bij haar oprichting duizenden hectares plattelandsgrond van haar voorgangers. Vandaag blijft nog 1.800 ha over, waarvan het overgrote deel landbouwgrond net buiten Gent. Wat is de toekomst van de Gentse Gronden? Welke rol kunnen ze spelen in de stedelijke uitdagingen van de 21ste eeuw? De Stadsacademie, ILVO en STAM slaan naar aanleiding van de expo Gentse Gronden de handen in elkaar en organiseren drie Gentse Gronden Sessies waarin we op zoek gaan naar antwoorden op deze toekomstvraag.

  • 18 april: Grond is landbouw
  • 16 mei: Grond is voedsel
  • 13 juni: Grond is macht

Programma

Welkom
Intro Grond is Voedsel
Gesprek met Caroline Vandekinderen (UGent) Wiepke Boogaerts (Karoot) en Eline Vermeir (Goedinge). Moderatie: Jeroen Adam (UGent)
Publieksvragen
Verwacht einde