Event Easy Peasy: resultaten voor lokale peulvruchtketens - Interactieve studiedag

Peulvruchtketens

Lokale peulvruchten vormen een belangrijk onderdeel van de eiwittransitie. Wat is de stand van zaken qua beleid, teelt, verwerking, productie en vermarkting van soja, kikkererwten, gele erwten, droogbonen en edamame? Hoe kan de toekomst van deze lokale peulvruchten voor humane voeding eruitzien? En waarom is het belangrijk dat we hierop inzetten?

Voor wie?

Landbouwers, verwerkers, voedselproducenten, retailers en beleidsmakers zijn bijzonder welkom op deze interactieve studiedag in Gent

De resultaten van 5 onderzoeksprojecten naar lokale peulvruchten (KIKET, PeaPact, KIPEi, LoCoSoy en Een Oesterzwamburger Vol Eiwitten) komen aan bod.
ILVO werkt mee aan 3 van deze 5 peulvruchtprojecten en neemt een actieve rol op met o.a verschillende bijdragen in de diverse workshops.

Het programma van Easy Peasy, met binnen- en buitenlandse sprekers, loodst je doorheen het volledige ketenverhaal van deze gezonde, duurzame en eiwitrijke smaakmakers.

Wat kan je van deze interactieve studiedag verwachten?  

Kennisverbreding: verdiep je in een specifiek peulvruchtdomein zoals beleid, teelt, verwerking, productie of vermarkting 
Nieuwe inzichten:  ontdek nieuwe inzichten via good practices en overkoepelende conclusies over lokale peulvruchten 
Inspiratie: laat je inspireren door (internationale) experten  
Netwerkmogelijkheden: ontmoet actoren uit de hele peulvruchtketen  


Het programma

09u30: onthaal en koffie

 • 10u00: Keep your finger on the pulse(s):
  In deze plenaire sessie krijg je inzichten over de ketenontwikkeling van verschillende peulvruchten en ontdek je de mogelijkheden van een inclusief verdienmodel voor de lokale peulvruchtactoren. Sprekers zijn Jonas Claeys (Inagro), Jelle Goossens (Rikolto), Elena Lievens (Arteveldehogeschool), Lore Knaepen (Flanders' FOOD) en Anton Riera (UCLouvain).

 • 11u15: diverse workshops op het menu
  • Kom uit je schelp! (Beleid)
   Tijdens dit rondetafelgesprek ga je actief in gesprek met beleidsvormers zoals Evelien Decuypere (Departement Landbouw & Visserij), Jolien Plaete (Vlaams Instituut Gezond Leven), Enya Wynants (Departement Omgeving), Dries Maes (Departement Economie, Wetenschap en Innovatie), Karolien Byttebier (Bond Beter Leefmilieu/Next Food Chain) en Nele Lauwers (Boerenbond) over de toekomst van lokale peulvruchten. Ook de Deense Rune-Christoffer Dragsdahl (Secretary General of the Vegetarian Society of Denmark, board member of the Danish government Plant-based Food Grant) geefteen boeiende toelichting over hoe Denemarken via beleid eiwitshiftbakens verzet.
  • To bean or not to bean? (Landbouw)
   Welke peulvruchten kunnen we telen in Vlaanderen? Wat weten we al over deze teelten en wat ontbreekt nog? Tijdens deze workshop duiken we samen met praktijkonderzoekers in de teelttechniek van de lokale peulvruchten en delen we de laatste nieuwtjes mee uit het onderzoek.
  • Van triagemogelijkheden tot coöperaties: peas of cake? (Post harvest)Naoogstverwerking van lokaal geteelde peulvruchten vormt vaak nog een grote uitdaging in de keten. Wanneer is een opgeschoonde grondstof schoon genoeg? Via deze workshop inspireren we met goede praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland. Daarnaast ontdekken we welke voordelen verbonden zijn aan het werken met coöperaties. De panelleden zijn: Termont en Thomaes e.a.
  • Een boontje voor lokale peulvruchten (Voedingsindustrie)
   Welke peulvruchten gebruik je in productontwikkeling? Wat is voor jou lokaal? Kies je voor bio of juist niet? De workshop voedingsindustrie start met een interactieve quiz om de deelnemende voedingsbedrijven wat beter te leren kennen. Vervolgens laten we inspirerende bedrijven aan het woord die producten op basis van lokale peulvruchten met succes rendabel op de markt weten te zetten. Afsluiten doen we met tips en tricks over hoe je jouw lokale verhaal best vertelt.
  • Give peas a chance (verkoop)
   Een boeiende inkijk in de verschillende manieren waarop lokale peulvruchten de consument weten te vinden. We delen studieresultaten die inzoomen op de laatste ketenstap ‘verkoop’. We leren uit en worden geïnspireerd door de ervaring van enkele klinkende namen uit de korte en lange keten zoals o.a. Ekoto en Bioforum (korte keten) en Delhaize (lange keten).

 • 12u15: Food, Mix and Match
  Tijdens de plantaardige lunch proef je verschillende peulvruchtgerechten en krijg je de kans om op een informele manier in gesprek te gaan met actoren uit de peulvruchtketens. Ook de infomarkt biedt veel inspiratie en informatie over de productie en consumptie van lekkere erwten, bonen en linzen.

 • 13u30: Discover endless peassibilitiesWe starten deze plenaire sessie met een heerlijke wrap(-up) van de inzichten uit de diverse workshops en laten vervolgens een aantal keynote speakers aan het woord. Zij brengen een boeiend en gevarieerd verhaal over het waarom en het hoe van de lokale peulvrucht(ketens).
  • Tobias Leenaert (ProVeg International)Vlees en zuivelproducten: de meeste mensen consumeren ze massaal, en weten het liefst zo weinig mogelijk over hun schaduwzijde. Maar het is pas wanneer we de vele gevolgen van veeteelt samen zien, dat we ons kunnen realiseren hoe gigantisch het potentieel van de eiwittransitie is en de rol van peulvruchten hierin. Een verhaal over een fantastisch probleem.
  • Jeroen Willemsen (Lead Protein Transition bij Foodvalley NL, ‘Eiwitcommissaris van Nederland’)

   Minder dierlijk, meer plantaardig. Lokaal geproduceerd. En met een gezonde marge voor de eiwitboer. Makkelijker gezegd dan gedaan, niet bepaald easy peasy. Tijdens zijn presentatie deelt Jeroen de ‘Big Fababulous 5’. Vijf spelregels die maken dat het wél kan. Voortgekomen uit het EU-Project Co-Fresh, de Bean Deal en de Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland.

  • Frank Fol (The Vegetables Chef, Founder & Chairman We’re Smart World)
   Als culinaire trendsetter weet Frank Fol als geen ander hoe je met smaak de consument kan overtuigen tot een gezonde levensstijl met groenten in de hoofdrol. Zijn filosofie "Denk Groenten! Denk Fruit!” ligt ook aan de basis van de beweging We’re Smart World die uitgegroeid is tot een internationaal netwerk van groentenchefs. Of hoe peulvruchtliefde door de maag gaat.

 • 15u00: infomarkt en receptie met peulvruchthapje en drankje
Partners Easy Peasy

Programma