ILVO gaat de strijd aan tegen malnutritie. Onderzoek dat een diverser aanbod van veilig en duurzaam geproduceerd voedsel mogelijk maakt, is een belangrijke focus.
Voeding en gezondheidInstituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Podcast-reeks 'Komt het goed met ons eten?' van VILT en ILVO
Sectoren
Thema's
-
-
ILVO werkt aan een diervriendelijke productie die een lage milieu-impact combineert met een fair rendement en een gezond product met een lekkere smaak.
Rol van dierlijke productie in de maatschappij -
ILVO ontwikkelt tools en trajecten om landbouw-, visserij- en voedingsbedrijven naar betere verdienmodellen te begeleiden.
Rendabele en veerkrachtige voedingssystemen -
Er is nood aan een grondige maatschappelijke discussie over het gebruik van open ruimte. ILVO wil het debat voeden met correcte data en het potentieel van innovatieve oplossingen voor ruimtegebruik verkennen.
Landbouw en platteland in een verstedelijkte samenleving -
ILVO zet zijn expertise, kennis en infrastructuur in om versnelling te brengen in de bio-economie in Vlaanderen. Daarbij en daarnaast zoekt ILVO maximaal naar oplossingen voor het sluiten van kringlopen.
Kringlopen en bio-economie -
Duurzame intensivering in de landbouw vraagt om integratie van verschillende databronnen en implementatie van effectieve technologieën. ILVO neemt hierin op Vlaams en zelfs Europees niveau een leidende rol op.
Precisielandbouw en datatechnologie -
ILVO erkent het belang van de bodem als strategisch belangrijkste productiemiddel en zet het daarom centraal in het onderzoek naar duurzame, plantaardige productie.
Gezonde bodem en gewassen -
ILVO onderzoekt hoe eiwitdiversificatie kan bijdragen tot een evenwichtige, smaakvolle, gezonde en veilige voeding voor een groeiende wereldbevolking en dat binnen een duurzaam en economisch rendabel kader.
Eiwitdiversificatie -
ILVO en het Expertisecentrum Landbouw & Klimaat (ELK) zetten zich in voor een voedingsketen die milieuvriendelijk, klimaatrobuust en rendabel is.
Op naar een klimaatslimme voedingsproductie -
ILVO zet in op de duurzame exploitatie van natuurlijke hulpbronnen uit de zee en op de innovatieve monitoring van de gevolgen van die exploitatie op het mariene ecosysteem.
Mariene productie en marien milieu
Dossiers
In de ILVO dossiers krijgt u een handig overzicht van alle beschikbare informatie, contactpersonen en publicaties per topic.
Vind een dossierOnderzoeksprojecten
ILVO heeft een breed internationaal netwerk en is actief in tal van consortia en projecten.
Vind een onderzoeksproject OnderzoeksportaalLiving Labs
ILVO bouwt zijn rol als toekomst- en vraaggericht kenniscentrum uit in thematische living labs. Er zijn er vandaag zes op ILVO.
Living LabsNieuws
Van plantaardige bitterstof naar bio-insecticide
Innovatie in beeld: Aardappelen van Morgen - Focus WTV
Mengteelt kuilmaïs-klimboon en sorghum tonen economische en ecologische troeven in 4-jarig onderzoek
Siertech ondersteunt siertelers bij hun gewasopvolging - reportage PlattelandsTV
Verkennende studie van anti-nutritionele factoren in peulvruchten (Leguminosen)
ILVO viert 10 jaar Varkenscampus en 11 jaar Melkveestal
Agenda
Studiedag voor de cateringsector
Meer plantaardig in de grootkeuken en catering: van ambitie naar praktijk
Slotevent Farmers' Benefits
VOEDERSORGHUM en mengteelt KUILMAÏS-KLIMBOON voor meer diversificatie bij de ruwvoederproductie in de rundveehouderij
Slotevent ZoBio
Twee jaar lang hebben vijf zorginstellingen stappen gezet om meer lokale bioproducten te integreren in hun menuplanning. Ze werkten hiervoor...
ILVO doet mee aan Dag van de Wetenschap
Zet je schrap voor wetenschap! Je bent welkom op 23 november voor de 15e editie van Dag van de Wetenschap. Ook dit jaar doet ILVO terug mee...
Save the date: Internationaal symposium Voedselallergenen: regulering, management en detectie
Wageningen Food Safety Research en ILVO, FAVV en CER-Groupe uit België nodigen u graag uit op de 4e editie van het Internationale Symposium ...
Inspiratiedag 2025: Smaakvol, functioneel en lokaal – ingrediënten voor de voeding van morgen
Op 25 november 2025 is het weer zover: de jaarlijkse inspiratiedag van Flanders’ FOOD! Dit jaar dompelen we je onder in de wereld van functi...