ILVO gaat de strijd aan tegen malnutritie. Onderzoek dat een diverser aanbod van veilig en duurzaam geproduceerd voedsel mogelijk maakt, is een belangrijke focus.
Voeding en gezondheidInstituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek

34% Vlaamse economie is biogebaseerd en het aandeel groeit snel. Farma loopt voorop.
Sectoren
Thema's
-
-
ILVO werkt aan een diervriendelijke productie die een lage milieu-impact combineert met een fair rendement en een gezond product met een lekkere smaak.
Rol van dierlijke productie in de maatschappij -
ILVO ontwikkelt tools en trajecten om landbouw-, visserij- en voedingsbedrijven naar betere verdienmodellen te begeleiden.
Rendabele en veerkrachtige voedingssystemen -
Er is nood aan een grondige maatschappelijke discussie over het gebruik van open ruimte. ILVO wil het debat voeden met correcte data en het potentieel van innovatieve oplossingen voor ruimtegebruik verkennen.
Landbouw en platteland in een verstedelijkte samenleving -
ILVO zet zijn expertise, kennis en infrastructuur in om versnelling te brengen in de bio-economie in Vlaanderen. Daarbij en daarnaast zoekt ILVO maximaal naar oplossingen voor het sluiten van kringlopen.
Kringlopen en bio-economie -
Duurzame intensivering in de landbouw vraagt om integratie van verschillende databronnen en implementatie van effectieve technologieën. ILVO neemt hierin op Vlaams en zelfs Europees niveau een leidende rol op.
Precisielandbouw en datatechnologie -
ILVO erkent het belang van de bodem als strategisch belangrijkste productiemiddel en zet het daarom centraal in het onderzoek naar duurzame, plantaardige productie.
Gezonde bodem en gewassen -
ILVO onderzoekt hoe eiwitdiversificatie kan bijdragen tot een evenwichtige, smaakvolle, gezonde en veilige voeding voor een groeiende wereldbevolking en dat binnen een duurzaam en economisch rendabel kader.
Eiwitdiversificatie -
ILVO en het Expertisecentrum Landbouw & Klimaat (ELK) zetten zich in voor een voedingsketen die milieuvriendelijk, klimaatrobuust en rendabel is.
Op naar een klimaatslimme voedingsproductie -
ILVO zet in op de duurzame exploitatie van natuurlijke hulpbronnen uit de zee en op de innovatieve monitoring van de gevolgen van die exploitatie op het mariene ecosysteem.
Mariene productie en marien milieu




Dossiers
In de ILVO dossiers krijgt u een handig overzicht van alle beschikbare informatie, contactpersonen en publicaties per topic.
Vind een dossierOnderzoeksprojecten
ILVO heeft een breed internationaal netwerk en is actief in tal van consortia en projecten.
Vind een onderzoeksproject OnderzoeksportaalLiving Labs
ILVO bouwt zijn rol als toekomst- en vraaggericht kenniscentrum uit in thematische living labs. Er zijn er vandaag zes op ILVO.
Living LabsNieuws
Techniek van de toekomst? ILVO-onderzoekster Katrijn Van Laere over CRISPR-CAS
Teeltgids quinoa 2023

Exploratory analysis of carbon farming systems in 9 countries on the European continent

Nieuwe app voor recreatieve zeevissers verzamelt vangstdata

34% Vlaamse economie is biogebaseerd en het aandeel groeit snel. Farma loopt voorop.

Z-AGRIFOOD - Food Pilot

Agenda
Afsluitende studienamiddag Kipvang en Legmoni

ENERGLIK: technische werkgroep schermen III
Voor het Interreg project ENERGLIK organiseren we op 05/12/2023 de derde technische werkgroep rond schermen in de glastuinbouw. Het doel van...
Bezoek ILVO op Agribex

Agribex is de grootste professionele indoorbeurs voor akkerbouw, veeteelt en groenvoorziening in België.
Symposium 2023: Ecologisch herstel op landschapsschaal

Tijdens dit symposium levert ILVO-experte Lies Messely een bijdrage over biodiversiteit die nuttig is voor de landbouw. Haar bijdrage gaat o...
Soja in Vlaanderen slotevent

Eiwitfestival

Beeld het je even in: een mooie setting, straffe mensen uit de voedingssector, experts met nieuwe inzichten, en boeiende gesprekken rond de ...