ILVO gaat de strijd aan tegen malnutritie. Onderzoek dat een diverser aanbod van veilig en duurzaam geproduceerd voedsel mogelijk maakt, is een belangrijke focus.
Voeding en gezondheidInstituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek

Bezoek de ILVO-stand tijdens de Werktuigendagen in Oudenaarde
Sectoren
Thema's
-
-
ILVO werkt aan een diervriendelijke productie die een lage milieu-impact combineert met een fair rendement en een gezond product met een lekkere smaak.
Rol van dierlijke productie in de maatschappij -
ILVO ontwikkelt tools en trajecten om landbouw-, visserij- en voedingsbedrijven naar betere verdienmodellen te begeleiden.
Rendabele en veerkrachtige voedingssystemen -
Er is nood aan een grondige maatschappelijke discussie over het gebruik van open ruimte. ILVO wil het debat voeden met correcte data en het potentieel van innovatieve oplossingen voor ruimtegebruik verkennen.
Landbouw en platteland in een verstedelijkte samenleving -
ILVO zet zijn expertise, kennis en infrastructuur in om versnelling te brengen in de bio-economie in Vlaanderen. Daarbij en daarnaast zoekt ILVO maximaal naar oplossingen voor het sluiten van kringlopen.
Kringlopen en bio-economie -
Duurzame intensivering in de landbouw vraagt om integratie van verschillende databronnen en implementatie van effectieve technologieën. ILVO neemt hierin op Vlaams en zelfs Europees niveau een leidende rol op.
Precisielandbouw en datatechnologie -
ILVO erkent het belang van de bodem als strategisch belangrijkste productiemiddel en zet het daarom centraal in het onderzoek naar duurzame, plantaardige productie.
Gezonde bodem en gewassen -
ILVO onderzoekt hoe eiwitdiversificatie kan bijdragen tot een evenwichtige, smaakvolle, gezonde en veilige voeding voor een groeiende wereldbevolking en dat binnen een duurzaam en economisch rendabel kader.
Eiwitdiversificatie -
ILVO en het Expertisecentrum Landbouw & Klimaat (ELK) zetten zich in voor een voedingsketen die milieuvriendelijk, klimaatrobuust en rendabel is.
Op naar een klimaatslimme voedingsproductie -
ILVO zet in op de duurzame exploitatie van natuurlijke hulpbronnen uit de zee en op de innovatieve monitoring van de gevolgen van die exploitatie op het mariene ecosysteem.
Mariene productie en marien milieu




Dossiers
In de ILVO dossiers krijgt u een handig overzicht van alle beschikbare informatie, contactpersonen en publicaties per topic.
Vind een dossierOnderzoeksprojecten
ILVO heeft een breed internationaal netwerk en is actief in tal van consortia en projecten.
Vind een onderzoeksproject OnderzoeksportaalLiving Labs
ILVO bouwt zijn rol als toekomst- en vraaggericht kenniscentrum uit in thematische living labs. Er zijn er vandaag zes op ILVO.
Living LabsNieuws
Visserijdata en de toestand van onze visbestanden

Deadline voor de vernieuwde subsidie boslandbouw nadert. Het consortium Agroforestry Vlaanderen biedt ondersteuning.

Turfvrije potgrond weer een stap dichterbij. Nuttige micro-organismen in veenalternatieven kunnen groei en gezondheid van planten stimuleren.
ILVO deelt zijn aardappelkennis op Potato Europe 2023

Alternatief voor het koken van garnaal opent culinaire en economische mogelijkheden voor onze “Kaviaar van de Noordzee”

Meest klimaatvriendelijke melk komt uit… Vlaanderen

Agenda
Bezoek de ILVO-stand tijdens de Werktuigendagen in Oudenaarde

ILVO neemt deel aan de Werktuigendagen 2023 in Oudenaarde. De Werktuigendagen zijn de voorbije halve eeuw uitgegroeid tot een begrip in de l...
Final conference - Small-Scale, Big Impact: innovative approaches for local food processing

At the FOX project's final conference the transformation of large-scale food processing into small, mobile, and flexible units will be unvei...
Demo - Droogtetolerante grassen op het proefveld te Beervelde

In het kader van VLAIO Project KLIMGRAS organiseert ILVO een bezoek aan het proefveld in Beervelde. Op dit proefveld wordt een demonstratie ...
Soja telen in Vlaanderen: rassenkeuze, gewasbescherming en toekomst
Slotevent BASTA project

Doctoraatsverdediging Optimaliseren van parttime groepshuisvesting voor konijnenvoedsters (Liesbeth Vandamme)

Titel van het doctoraat: "Optimaliseren van parttime groepshuisvesting voor konijnenvoedsters"