Onderzoeksproject Veredeling van Europese Leguminozen voor Verhoogde Duurzaamheid

In uitvoering BELIS
Meeldauw

Contacteer onze expert

Algemeen kader

Het doel van BELIS is om de competitiviteit van de veredeling van peulvruchten in de EU en geassocieerde landen te verhogen. Er wordt gesleuteld aan de methodologie en aan de structuur van de veredelingssector. De genetische vooruitgang die wel degelijk in het onderzoek is bereikt wordt efficiënter bij de veredelaars gebracht, en bij de zaadbedrijven en de andere actoren, zoals registratiebureaus, voorlichtingsdiensten, diervoeder- en voedingsindustrie, en finaal ook bij landbouwers. Het project richt zich concreet op zeven voedergewassen en zeven zaadgewassen die momenteel worden geteeld om voeder en voedsel te produceren, of om ecosysteemdiensten te leveren. Bij BELIS zijn in totaal 34 partners betrokken. ILVO is vooral actief voor rode klaver en soja.

Onderzoeksaanpak

We ontwikkelen tools en methodologieën voor kosteneffectieve veredelingsprogramma's en voor het leveren van proofs of concept met en voor veredelaars. We faciliteren de economische en regelgevende omgeving: rassenregistratie, rassenaanbevelingen en bedrijfsmodellen. We implementeren een meer efficiënte, ambitieuze en duurzame innovatieoverdracht via het BELIS-platform dat een netwerk omvat van veredelaars en actoren uit wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsdiensten en zaad-, voedings- en diervoederindustrieën, evenals een opleidingsportfolio.

Relevantie/Valorisatie

Dit project vult hyaten in de realisatie van de Vlaamse en Europese strategie om de teelt van eiwithoudende gewassen te promoten. Door geavanceerde methoden voor fenotypering en genotypering in praktijk te brengen in bestaande veredelingsprogramma's maakt BELIS naar verwachting de veredeling in peulvruchten efficiënter en versnelt het de vooruitgang. Op Europees vlak is dit project relevant voor de doelstellingen Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten, en draagt het bij aan De toegang tot een breder scala aan gewassen en rassen met een verbrede genetische basis wordt verbeterd in overeenstemming met de wereldwijde biodiversiteitsverbintenissen. Het ondersteunt ook de praktijken in land- en bosbouw ter ondersteuning van de biodiversiteit en de levering van andere ecosysteemdiensten. Tenslotte levertl BELIS een positieve bijdrage aan de natuurlijke biodiversiteit, de vermindering van lucht- en waterverontreiniging en de duurzaamheid van het landbouwsysteem.

Financiering

Funded by the European Union.
The BELIS project has received funding from the Horizon Europe research and innovation programme under the Grant Agreement N°101081878.

Belis - EU