Onderzoeksproject Ontmanteling van Pear Decline aftakelingsziekte als tikkende tijdbom onder de Vlaamse perenteelt

Algemeen kader
De Vlaamse perenteelt staat onder druk door een bedreigende aftakelingsziekte, Pear Decline (PD; perenaftakelingsfytoplasma, Candidatus Phytoplasma pyri), die kleine, smakeloze vruchten oplevert in plaats van smakelijke sappige peren. Dit project mikt op praktijkgerichte oplossingen voor de perentelers en boomkwekerijen, onder meer met een verbeterde diagnostiek. Een belangrijk onderzoeksvraagstuk is welke factoren de ziekteactiviteit stimuleren of remmen. PD wordt veroorzaakt door een celwandloze bacterie, die via de perenbladvlo (Cacopsylla sp.) wordt verspreid. De ziekte kan latent aanwezig blijven, met risico op plots grootschalige doorbraak van de aftakelingsverschijnselen, zoals eerder gezien in Italië.
Onderzoeksaanpak
De onderzoekers focussen op de ontwikkeling en implementatie van een beheersingsstrategie voor PD door middel van innovatieve acties: 1. Diagnostiek en detectie: Remote sensing en breedspectrum sequencing om infecties en co-infecties identificeren . 2. Factorenstudie: Analyse van condities die infectie en symptoomexpressie beïnvloeden. 3. Onderstamonderzoek: Identificatie van resistente of tolerante onderstammen/-tussenstammen voor belangrijke perenrassen in Vlaanderen. 4. Vectorbestrijding: Begrip van de rol van de perenbladvlo en aanpassing van bestrijdingsstrategieën. 5. Praktijkvalidatie: Ontwikkeling en evaluatie van beheersmaatregelen in veldproeven.
Relevantie/Valorisatie
Met dit LA-traject beogen we perentelers en boomkwekerijen praktijkoplossingen aan te reiken om het probleem van Pear Decline onder controle te krijgen. Het project helpt in eersteinstantie de 751 bedrijven met perenteelt in Vlaanderen, die door Pear Decline een geschat jaarlijks inkomstenverlies van ongeveer €5,0 miljoen mislopen. Een deel van de oplossingen komt ook ten goede aan boomkwekerijen. Daar wordt gekeken naar specifieke oplossingen zoals een juiste keuze van onderstam met eventueel een tussenstam. De directe link tussen onderzoek en praktijk in dit onderzoeksproject verzekert de implementatie van nuttige resultaten. De onderzoekers starten het traject met beperkte kennis (2023) rond een relatief recente problematiek en ambiëren beproefde en (deels) gevalideerde beheersingsstrategieën in de praktijk te krijgen tegen ongeveer 2028.
Financiering
VLAIO