Onderzoeksproject Groeituin 5.0

Centrale onderzoeksvraag/doel
De agrofoodsector noemt digitalisering, een meer circulaire economie en het thema energie & klimaat grote transitie-prioriteiten, waar wellicht heel veel werkende handen en hoofden voor nodig zullen zijn. Het Groeituin 5.0 project ontwikkelde 3 STEM trajecten voor jongeren rond de thema's ‘water’, ‘voedsel’ en ‘leven op het land’. Doel was om de volgende generatie wetenschappers en burgers klaar te stomen om de genoemde uitdagingen in het agrovoedingssysteem te leren kennen en hopelijk ook aan te pakken.
Onderzoeksaanpak
De eerste trajecten speelden zich af in een pluktuin in de regio Pajottenland en Zennevallei, waar ruimte is voor zowel groentepercelen, een serre, water wachtbekken, fruitbomen, kleinfruit en ruimte voor kleine dieren. De pluktuin was zo een openlucht laboratorium waar jongeren op een geïntegreerde manier bezig waren met wetenschap, technologie, techniek en rekenkunde en dit op wekelijkse vaste STEM-bijeenkomsten, als een volwaardige hobby. ILVO werkte binnen dit initiatief mee aan de ontwikkeling van de STEM modules met experten uit verschillende onderzoeksdomeinen, en aan de pedagogische aanpak.
Relevantie/Valorisatie
Het Groeituin 5.0 project bouwde missiegedreven STEM-trajecten uit waarbij de positieve impact van digitalisatie en het innoveren met sleuteltechnologieën zoals fotonica, robotica, biotechnologie en AI zeer belangrijk zijn. De trajecten werden neergepend in handige fiches zodat de activiteiten ook elders herhaald kunnen worden.