Onderzoeksproject Distributie en migratie van de commerciële visbestanden i.e. van tong in de Britse wateren

Voltooid BARFISH
Tong (Solea solea)

Contacteer onze expert

Algemeen kader

In BARFISH worden de ruimtelijke verspreidingsgebieden, seizoensgebonden migratiepatronen, stockstructuur en biomassa van tong (Solea solea) in en nabij Britse wateren in kaart gebracht. Deze kennis is essentieel voor de post-Brexit-onderhandelingen over het herverdelen van de vangstrechten tussen de UK en EU. Daarnaast is het doel inzichten aan te reiken voor de negatieve Brexit impact op de economische en sociale leefbaarheid van de Vlaamse visserijsector. Tong is een commercieel belangrijke doelsoort voor Belgische vissers.

Onderzoeksaanpak

BARFISH is georganiseerd in vijf werkpakketten (WPs) die erbij toedragen om een betere kennis te bekomen omtrent de ruimtelijke en temporele verspreidingsdynamieken en stockstructuur en biomassa van tong in en nabije Britse wateren. De onderzoekers gebruiken en integreren verschillende soorten data. WP5 werkt met wetenschappelijke survey, WP1 met commerciële vangstdata, WP2 met mark-recapture data, WP3 bezigt genetische data (SNPs en eDNA) en WP4 steunt op abundantie en omgevingsdata voor het modelleren.

Relevantie/Valorisatie

Een herverdeling van de quota of een sluiting van bepaalde visgronden in Britse territoriale wateren heeft naar verwachting een directe impact op de visserijpraktijk van de Belgische vloot. De relevantie van BARFISH zit in het voorzien van wetenschappelijke kennis gerelateerd aan tong in en nabij Britse territoriale wateren. Er worden sectorrelevante scenario’s aangereikt die het effect van mogelijke acties van het VK voor de Vlaamse visserijsector inschatten. Daarnaast wordt er wetenschappelijk onderbouwde kennis en advies geleverd aan de beleidmakers opdat de best mogelijke quota-onderhandelingen kunnen worden uitgevoerd vanaf 2026.