Onderzoeksproject CIWI, Integratie van een digitale tool voor beredeneerde watergift binnen de INERO en Care4Growing app

In uitvoering CIWI
Water CIWI

Contacteer onze expert

Algemeen kader

In periodes van droogte is het bij sommige gewassen economisch verantwoord om te irrigeren. Omdat de momenten van droogte typisch ook samenvallen met restricties op beschikbaarheid van waterbronnen, moet de irrigatie beredeneerd kunnen worden ingezet zodat de juiste percelen op het juiste moment en van de juiste hoeveelheid water worden voorzien met een aanvaardbare kwaliteit.

Dit project bouwt verder op het project Irrigatie2.0, dat een aanzet van modellering voor irrigatie maakte.

Onderzoeksaanpak

De aanpak bestaat eruit dat de gewasmodellering wordt gekoppeld aan de overzichtelijke en breed inzetbare applicatie WatchitGrow. In het CIWI project werken we verder op de gewassen (vroege) aardappel, bloemkool en spinazie, maar breiden we de functionaliteit uit naar een bepaling van de irrigatiehoeveelheid, naast een prioritisering van irrigatie.

Relevantie/Valorisatie

Via de applicatie WatchitGrow, krijgen landbouwers nu extra functionaliteit om gerichter hun gewassen te irrigeren in periodes van droogte. Bovendien wordt de functionaliteit van WatchitGrow gekoppeld met applicaties die worden gebruikt door leden van de INERO en LAVA cooperaties.

Financiering

Vlaamse Overheid Departement L&V