Onderzoeksproject Agroforestry 2025: veranderingstrajecten gericht op systeemoptimalisatie en haalbare verdienmodellen

In uitvoering AGROFORESTRY.2025
Logo Agroforestry Vlaanderen

Contacteer onze expert

Algemeen kader

Er is meer duidelijkheid over de rendabiliteit en kosten baten van een reeks onderzochte vormen van lokale boslandbouw, en ook qua beheer van de bomen - en struikenpartijen zijn er optimalisaties uitgewerkt. Dat is het resultaat van het project Agroforestry.2025. Bij agroforestry of boslandbouw wordt de teelt van houtige gewassen (bomen of struiken) gecombineerd met die van landbouwgewassen en/of vee, om op die manier nieuwe producten en diensten te creëren. Dit onderzoeksproject beoogde het verhogen van de toepasbaarheid van agroforestry als systeem binnen de Vlaamse landbouwsector. Het doel was om op perceels- en bedrijfsniveau na te gaan 1. hoe agroforestry tegelijk kan bijdragen aan klimaatadaptatie en -mitigatie, 2. welke soorten- en rassenkeuze de totaalprestatie van het systeem opkrikken, 3. hoe het beheer vlotter kan, 4. hoe we via een kosten/baten analyse de meest haalbare ontwikkelingspaden (qua economie en qua institutionele landschap) kunnen identificeren.

Onderzoeksaanpak

Naast een diepgaand teelttechnisch en economisch werkpakket is er gewerkt met 9 actieclusters. Daarin werd een brede groep van belanghebbenden betrokken bij deze thematische werkgroepen. Zij voerden concrete acties richting verandering uit. De kennisverspreiding via communicatie, disseminatie en exploitatie was, zoals bij vorige AF-projecten intensief.

Relevantie/Valorisatie

De eindconclusie is dat agroforstry in Vlaanderen, mits een doordachte aanpak, meerdere uitdagingen de baas kan: de bedrijfsrendabiliteit en –veerkracht van een bedrijf verhogen, inspelen op klimaatmitigatie en -adaptatie, opportuniteiten creëren voor andere schakels in de keten, de biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen optimaler benutten, behouden en beschermen. Het project ontsluit het potentieel van de best gedragen, meest efficiënte en rendabele agroforestry-systemen in hun diverse vormen. Er bestaan voortaan gedocumenteerde lijsten met best practices qua management en ontwerp, rond koolstofopslagpotentieel, rond kosten & baten en rond een succesvol AF groeipad. Alle projectresultaten worden ontsloten via de website agroforestryvlaanderen.be.

Financiering

VLAIO