Persbericht Jaar van de Noordzee gaat van start

20/03/2018
Zwerfvuil op het strand, een kapot pet-flesje
Zwerfvuil wordt jaarlijks door Eneco en alle surfclubs van de Belgische kust opgeruimd.

De zee is zeker bemind, maar is ze ook bekend? Wat leeft en beweegt er allemaal in, op en rond de Noordzee? Op zondag 25 maart geeft Staatssecretaris Philippe De Backer op de strandschoonmaak Eneco Clean Beach Cup in Blankenberge het startschot van het Jaar van de Noordzee. Doel is te sensibiliseren rond wat de zee allemaal doet voor ons en hoe haar beter te beschermen. De zee begint in elke keuken en badkamer.

Zeeafval

Wereldwijd is er 86 tot 150 miljoen ton plastic afval in zee, en dit groeit jaarlijks aan met 4,8 tot 12,7 miljoen ton. Gemiddeld staat dit gelijk aan een vrachtwagen per minuut. Met hun jaarlijkse opruimactie geven Eneco en alle surfclubs van de Belgische kust het signaal dat het zo niet verder kan: voorkomen en beperken van afval aan de bron is dringend nodig.

Beschermen van de zee

Dat is ook de boodschap die verschillende Belgische overheden en ngo’s geven met het #JaarvandeNoordzee2018. Thema’s als de aanpak van zwerfvuil maar ook natuurbescherming, duurzame vis en hernieuwbare energie komen dit jaar extra in de aandacht. Want de zee verdient onze bescherming: ze biedt ons zuiver water, voedsel én een zalig zeegevoel. Daarnaast speelt ze een belangrijke rol in de klimaatverandering en herbergt ze een waaier aan bijzondere planten en dieren.

De zee begint in elk rioolputje en dus maakt iedereen het verschil. Het #JaarvandeNoordzee2018 reikt eenvoudige acties en oplossingen aan, zoals je afval meenemen, een drinkbus en herbruikbare boodschappentas gebruiken, onverpakte groenten en fruit kopen, kiezen voor groene stroom, duurzame vis, ecologische schoonmaak- en verzorgingsproducten.

Aangezien het Belgisch gedeelte van de Noordzee een van de drukst bevaren zones ter wereld is en meer dan 80% van de wereldhandel via de zee verloopt, moet ook blijvend aandacht geschonken worden aan initiatieven om tot een klimaatvriendelijke scheepvaart te komen.

Interactieve zee-vrachtwagen

Mensen verwonderen over de Noordzee, dat is ook de bedoeling van de Federal Truck. Met deze volledig ingerichte vrachtwagen zal de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu aanwezig zijn bij de lancering van het Jaar van Noordzee in Blankenberge, de hoofdlocatie van de Eneco Clean Beach Cup. Bezoekers kunnen afval uit de zee halen via een interactief spel op een groot scherm, een postkaart laten maken in de fotocabine om als souvenir mee te nemen en prijzen winnen met een quiz. Kinderen kunnen ook zelf tips geven of tekenen voor een gezonde Noordzee. De origineelste tips zullen ruim worden verspreid via sociale media.

Het #JaarvandeNoordzee2018 is te volgen op Facebook en Twitter. Op 25 maart verschijnt er een startfilmpje. Het #JaarvandeNoordzee2018 is een initiatief van WWF België, Natuurpunt, UGent, ILVO, KBIN/OD Natuur, de Provincie West-Vlaanderen, de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, de FOD Mobiliteit en Vervoer – DG Scheepvaart, en het Kabinet van de Staatssecretaris voor de Noordzee.

Het duurzaam beheer van de Noordzee draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstelling « Leven in het water » (SDG 14). Meer info op www.sdgs.be

Vragen?

Contacteer ons

Sofie Vandendriessche

Communicatie ILVO - Coördinator Marien Living Lab

Ook interessant