Projectnieuws Immunocastraten zijn een duurzaam alternatief voor biggencastratie
Immunocastratie is wel degelijk een duurzaam én smakelijk alternatief op verschillende vlakken, maar een brede Europese implementatie ligt nog niet onmiddellijk in het verschiet. Dat blijkt uit resultaten van het Europese ERA-NET project SuSi, dat afliep eind 2020.
SuSi beoogde het vergaren van wetenschappelijke inzichten omtrent economische en ecologische efficiëntie van deze productievorm, én wou ook de sociale acceptatiegraad van immunocastraten in verschillende Europese landen verhogen. Tijdens het project is gebleken dat immunocastraten een duurzamer ecologisch alternatief zijn dan gecastreerde mannelijke biggen. Per kilogram geproduceerd varkensvlees, stoten immunocastraten gemiddeld 15% minder stikstof en 17% minder fosfor uit ten opzichte van gecastreerde varkens. De CO2 uitstoot die gepaard gaat met het produceren van het voeder om 1 kilogram vlees te produceren, vermindert bovendien met 11%. Deze verbetering op ecologisch vlak werd vastgesteld in de verschillende Europese proeven en was onafhankelijk van het type managementsysteem dat werd gebruikt, het verstrekte voeder of de genetica van de varkens.
Een voordeel van gecastreerde mannelijke biggen is dat hun vlees doorgaans smakelijker is dan dat van niet gecastreerde varkens. Op ILVO werd een expertenpanel aan een smaaktest ontworpen om na te gaan of het voeder dat aan immunocastraten wordt gegeven een invloed kan hebben op de smakelijkheid van hun vlees. Indien immunocastraten hoogenergetisch voeder krijgen, konden experten geen merkelijke verschillen vaststellen tussen vlees van immunocastraten en vlees van gecastreerde varkens. Vlees van gecastreerde, niet gecastreerde en geïmmunocastreerde varkens werd ook vergeleken door consumenten uit 6 verschillende Europese landen. De resultaten varieerden van land tot land, maar beren vielen minder in de smaak dan de bargen en immunocastraten, omwille van berengeur en de mindere malsheid en sappigheid, terwijl de Immunocastraten over het algemeen gelijk scoorden aan de bargen.
Immunocastratie is dus een duurzaam en smakelijk alternatief op verschillende vlakken, maar omwille van een beperkte acceptatie ligt een brede Europese implementatie nog niet onmiddellijk in het verschiet.