Projectnieuws DigiHub brengt KMO’s en wetenschappers samen voor het testen van digitale toepassingen

03/06/2021 Bron: persbericht VOKA

In de DigiHub, met ILVO als één van de partners, kunnen KMO’s vanaf nu terecht met vragen over digitalisering, en wordt een brug geslagen tussen bedrijfs- en onderzoekswereld.

banner van project Digihub

Heel wat KMO’s blijken vragen te hebben rond de integratie van digitale toepassingen in hun onderneming. Zij zijn specifiek op zoek zijn naar advies, begeleiding en testinfrastructuur. VOKA heeft daarom in samenwerking met EFRO het initiatief genomen om in elke Vlaamse provincie een digitale hub op te richten. Met deze ondersteuning krijgen KMO’s op een eenvoudige en begeleide wijze toegang tot aanwezige testinfrastructuur bij één van de 28 kennisinstellingen, waaronder ook ILVO. Met behulp van deze testinfrastructuur kunnen ondernemers producten testen in realistische omstandigheden en ze sneller op de markt brengen. Hiervoor betalen zij 30% van de kostprijs. De overige 70% worden gedragen door EFRO en de Vlaamse overheid.

ILVO is deelnemende kennisinstelling in Oost- en West-Vlaanderen, met respectievelijke expertises in digitale toepassingen binnen de landbouw en visserij/aquacultuur. KMO’s kunnen er, via de DigiHub, terecht met vragen over onder andere toepassing van sensoren, beeldanalyse, databeheer en Artificiële Intelligentie.

“Bij ILVO Marien, de ILVO-tak in Oostende, kunnen kwekers, vissers, maar zeker ook bedrijven die gericht zijn op de verwerking van zee-producten bijvoorbeeld terecht met vragen over digitale monitoring van kweeksystemen of visvangsten, het beheer en visualisering van datastromen, en de ontwikkeling van digitale meetinstrumenten voor het gebruik op zee”, verduidelijkt Sofie Vandendriessche, ILVO-coördinator voor vragen aan ILVO uit West-Vlaanderen. Bart Minne, voor Oost-Vlaanderen, vult aan: “Wij verwachten vragen rond allerhande digitale innovatie in alle sectoren van de landbouw. We kunnen helpen met vragen rond automatisatie, robotisatie en data valorisatie tot artificiële intelligentie. Voor al deze technologieën doen we ook productontwikkeling en testen, ondersteund door onze brede waaier aan living labs waarbij we doormiddel van co-creatie bedrijven kunnen ondersteunen in hun volledige traject.”

Het traject omvat een individueel gesprek, begeleiding bij het opstellen van een concreet actieplan, en organisatie van toegang tot de expertise en infrastructuur van de aangewezen kennisinstelling. Binnen het traject is er steeds aandacht voor de plaats van digitalisering binnen het bedrijfsmodel. Op die manier kunnen KMO's vooruit met hun digitale omslag.

Interesse? Lees hier meer over het traject of neem contact op voor informatie


banner van de digihub partners

Vragen?

Contacteer ons

Sofie Vandendriessche

Communicatie ILVO - Coördinator Marien Living Lab

Bart Minne

Smart Digital Farming network manager

Ook interessant

Projectnieuws 18/01/2021

Hernieuwbare energietechnieken in de veeteelt

Zonnepanelen op een dak
Tractoren op biogas? Elektriciteit en warmte van zonnepanelen? Warmte via een warmtepomp? Het pas gestarte Horizon 2020 project RES4LIVE streeft naar een vervanging van fossiele brandstoffen op veetee...