Onderzoeksproject Rijst remote monitoring: weerbaarheid t.o.v. klimaatsverandering en gewasbeheerspraktijken voor regionale adaptatie

Algemeen kader
Colombiaanse rijstplanten kunnen dezelfde opbrengst halen met 50% minder irrigatie, door de waterstatus van de planten met behulp van drones en satellieten in kaart te brengen en navenant met deze data om te gaan. Dat is een resultaat van het onderzoeksproject RICECLIMAREMOTE, dat ILVO uitvoerde samen met UNIBAGUE en AGROSAVIA (Colombia). Doel was kennisopbouw en toepassing van gerichte irrigatiesturing bij de rijstteelt in Tolima. In deze regio wordt een kwart van de Colombiaanse rijst geteeld met irrigatiewater van het Coello irrigatie district. De lokale landbouwers kenden de effectieve watervraag van hun gewas onvoldoende, waardoor ze overmatig irrigeerden. Dit leidt niet alleen tot watertekorten tijdens het groeiseizoen, maar ook tot een hoge uitstoot van methaan, een belangrijk broeikasgas.
Onderzoeksaanpak
De inzet van remote sensing via dronetechnologie en satellietbeelden, in combinatie met machine learning en gewasmodellering was voor de lokale landbouwstakeholders nieuw, als aanvulling op de reeds aanwezige kennis en irrigatie-infrastructuur. Met de verworven wetenschappelijke inzichten zijn de partners aan de slag gegaan om nieuwe, meer gefundeerde praktische richtlijnen te formuleren voor de landbouwers in de regio. Via workshops is ook de lokale overheid meer bewust gemaakt van het belang om zich voor te bereiden op de effecten van klimaatsverandering. Klimaatmodellen voorspellen dat Colombia in de categorie ‘heel kwetsbaar’ valt. Meer nog, het areaal land geschikt voor de teelt van rijst zal door een gewijzigd neerslagpatroon slinken met 60%. Een aangepaste irrigatie bij de rijstteelt is daarom sterk aangewezen.
Relevantie/Valorisatie
De bevindingen uit dit project kunnen de kans op stabiele oogsten in een veranderend klimaat vergroten, waardoor ook de financiële weerbaarheid van de lokale landbouwbedrijven toeneemt. De lokale landbouwers en overheden bleken zich onvoldoende bewust van de ernst van de klimaatwijzigingen voor hun lokale rijstproductieketen.
Door dit project in samenspraak met de lokale telers en overheden (o.a. UsoCoello) uit te voeren is RICECLIMAREMOTE erin geslaagd om, naast de praktische implementatie van een betere irrigatiestrategie, ook lokale verankering te realiseren van deze klimaatadaptatiestrategieën.