Onderzoeksproject RE-PEAT: Hergebruik van teeltsubstraten voor een circulaire tuinbouw

Algemeen kader
Hergebruik van drie soorten substraten uit de serreteelt staat technisch vrij goed op punt, en levert meerdere economische en ecologische voordelen. De substraten waarop het project RE-PEAT heeft gewerkt zijn afkomstig uit de aardbeiproductie (hoofdzakelijk veen), uit de groententeelt (met perliet), maar ook uit de sierteeltsector (met kokos en veensubstraten). De onderzoekers mikten erop om deze mogelijke recyclagecycli meer ingang te laten vinden in de praktijk. In de teelt van snijbloemen, aardbeien en glasgroenten beschouwt men de gebruikte substraten na de teelt nog vaak als een nutteloze reststroom. De (her)bevestigde voordelen van recyclage/opwaardering van deze aanzienlijke reststroom zijn: Elke kubieke meter hergebruikt veen levert een vermindering van de CO2-uitstoot op, dus een lagere impact op het klimaat. De nutriënten die achterblijven in het substraat renderen circulair indien hergebruikt.
Onderzoeksaanpak
In RE-PEAT zijn diverse sectoren samengebracht in een operationele groep. De beschikbare reststromen op de bedrijven werden geinventariseerd. Via Nabije InfraRood Spectroscopie (NIRS) is een snelle en goedkope karakterisatie van het materiaal op punt gesteld. 'We optimaliseerden de kwaliteit van de afgeteelde substraten in functie van hergebruik en formuleerden ook antwoorden op de teelttechnische en economische vragen.' De reglementering bij hergebruik is opgehelderd.
Relevantie/Valorisatie
Zowel in de aardbei- als in de sierteeltsector blijkt er groeiende interesse in het circulaire gebruik van teeltsubstraten. De turf-gebaseerde substraten worden in de tuinbouw veelvuldig gebruikt, maar dit gebruik staat sterk onder druk, wegens export- en bevoorradingszekerheid en wegens een grotere prijsvolatiliteit. De evolutie naar het hergebruiken van substraten in deze sectoren draagt bij aan een verdere verduurzaming van de land- en tuinbouwsector.
Financiering
Vlaamse Overheid Departement L&V
