Onderzoeksproject Methaanreductie bij grazend melkvee

In uitvoering METHGRAS.BE

Methaanreductie van begrazing bij melkvee

Jongvee in graasproef

Contacteer onze expert

Algemeen kader

Het onderzoek naar reductiemogelijkheden van methaanuitstoot bij koeien focust zich tot nu toe vaak op lacterende melkoeien die op stal gevoederd worden. Het project METHGRAS stelt de vraag hoeveel methaan een buitenlopende, gras-etende koe uitstoot, en hoe dit valt te reduceren. In het kader van het Vlaams Convenant Enterische Emissies Rundvee 2019-2030 (CEER) bestaan er anno 2024 al geborgde reducerende voedermaatregelen voor binnenblijvende koeien. Bijkomende maatregelen onder een graasregime zijn erg gewenst, omdat in Vlaanderen heel wat melkkoeien minstens 6 uur per dag gedurende 120 dagen per jaar op de weide staan (voor gecertificeerde weidemelk). Zowel in Nederland (WUR) en Ierland (Teagasc), als in Vlaanderen (ILVO met project GrASTECH) hebben in enkele proeven vastgesteld dat begrazing op zich al leidt tot minder methaan productie (6-18%), in vergelijking met op-stal-gevoederde dieren. Het fenomeen is er vooral tijdens de voorjaarsbegrazing. Het verschil zit hem niet in een verminderde droge stof opname, zo blijkt. Methgras zoekt verklaringen, en reductiestrategieën.

Onderzoeksaanpak

Om de methaanemissiecijfers onder begrazing te fundamenteel te begrijpen, en vervolgens gericht aan de knoppen te kunnen draaien, duiken de onderzoekers in fundamenteel-wetenschappelijke vragen, rond voederwaardering, penswerking en vertering. Met die informatie zetten onderzoekers zowel in Vlaanderen als in Nederland gerichte praktijkproeven op: ze meten de dieren op de weide uit met GreenFeed toestellen, om hun methaanproductie precies te bepalen. Dat gebeurt voorjaar én najaar, omdat het gras in de seizoen terug suikerrijker wordt. 'Begrzen als methaan-reductiemaatregel voor een langere tijdsperiode kan op deze wijze onderbouwd geraken, en geïmplementeerd. We onderzoeken ook in welke mate er verschillen optreden naargelang een dier graast op enkel (klassiek) raaigras, of op kruidenrijk gras met klaver en smalle weegbree.

Relevantie/Valorisatie

Bijkomende, onderbouwde en erkende CEER maatregelen verkrijgen is een dringende vraag van de melkveehouderij, in het kader van de verplichte reductie van enterische emissies tegen 2030. Het kostenplaatje van de beschikbare maatregelen blijkt ook een belangrijk argument. (Deeltijdse) begrazing kan, indien er probate methaanwinst mee kan worden geboekt, leiden tot een kostenreductie en daardoor tot een betere implementatie van de CEER maatregelen.

Financiering

Agentschap Landbouw & Zeevisserij
Wageningen UR Livestock Research