Onderzoeksproject Beslissingstool voor mestmanagement

In uitvoering NUTRITIVE

innovatieve tool ter beslissing van de meest passende mest-management strategie om duurzame veehouderij te bereiken

Mestrobot

Contacteer onze expert

Algemeen kader

Wat zijn Europees de meest efficiënte en duurzame strategieën voor mestmanagement voor de veehouderij op bedrijfsniveau, rekening houdend met de omgevings-, de economische en de sociale eisen? Deze vraag beantwoorden de onderzoekers in het project NUTRITIVE door een beslissingstool te ontwikkelen. Het uiteindelijk doel is om de lucht-, water- en bodemverontreiniging vanuit de mestketen te limiteren. Het is ook de bedoeling om data en aanevelingen aan te reiken die beleidsmakers ondersteunen om met vernieuwde kennis de eisen van een toekomstig Europees beleid in werkbare richtlijnen te vertalen.

Onderzoeksaanpak

We identificeren de meestbelovende strategieën in mestmanagement door eerst een inventaris te maken van bestaande en experimentele oplossingen doorheen de ganse mestketen. We houden daarbij rekening met verschillende veehouderijtypes verspreid over Europa. De verontreinigingen in water en bodem kwantificeren we via minstens 35 casestudies in diverse veehouderijen en onder nieuwe management strategieën. In geval van luchtemissies wordt er gemodelleerd. De uitkomst van de inventaris en van de experimentele studies levert de nodige data voor een life cycle assesment (LCA) die in staat is om de stabiliteit van een mestmanagementstrategie te bepalen, en die daarbij rekening houdt met temporele variaties en die ook scenario's voorspellend kan doorrekenen. Op basis van een dergelijk krachtige LCA methodiek kunnen we richtlijnen en beleidsmatige aanbevelingen formuleren ter implementatie van de (beste) mestmanagementstrategieën (DSS tool)

Relevantie/Valorisatie

We verwachten dat NUTRITIVE technologishe ontwikkeling bevordert en optimaliseert door het aanleveren van een DSS tool om beleidsmakers de kennisgefundeerde weg te tonen naar haalbare oplossingen bij veehouderijen en hun mestmanagement. We verwachten ook bij te dragen aan de reductie van verontreinigingen vanuit de landbouwsector in Europa. Up-to-date wetenschappelijke kennis over mest management produceren en verspreiden bij de relevante stakeholders verhoogt immers de effectiviteit van bepaalde strategieën in de ganse mestketens.

Financiering

EU Horizon Europe