Fafalel, hummus, plantaardige burgers, ... Deze lekkernijen worden gemaakt uit kikkererwten en gele erwt. Helaas komen deze eitwitgewassen voornamelijk uit verre landen zoals Rusland of Argentinië. Kunnen we zulke eiwitgewassen dan niet in België telen? "Ja, dat kan!" zegt ILVO-onderzoeker Elien De Rooze. Zij legt uit hoe landbouwers eiwitgewassen kunnen verbouwen en waar ze precies op moeten letten. "Wie weet eten we zo ooit een boterham met hummus, waarvan alle grondstoffen geteeld zijn op dezelfde akker."
Na vier jaar van toegewijd onderzoek en ontwikkeling heeft het ALEHOOP-project belangrijke mijlpalen bereikt op het gebied van duurzame eiwitinnovatie.
Het BELIS-project, gelanceerd in oktober 2023, richt zich specifiek op de ontwikkeling van kosteneffectieve veredelingstechnieken en het verbeteren van de randvoorwaarden voor veredeling in Europa.
Teelt-gebonden risico’s bij droog-geoogste gele erwt zijn ook na recent onderzoek nog reëel. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van PEAPACT en LEG-O.