Projectnieuws Gezocht: varkensbedrijven voor onderzoeksproject DIGIVAR

23/04/2020
Een blij varken
Varkensbedrijven voor onderzoeksproject DIGIVAR gezocht

Hebt u een varkensbedrijf? Dan nodigt het ILVO u uit om mee te werken aan ons nieuwe onderzoekproject DIGIVAR. Met deze studie willen we nagaan of de stikstof- en fosforuitstoot van uw bedrijf eenvoudiger en nauwkeuriger kan berekend worden.

Wat houdt het onderzoeksproject DIGIVAR in?

In opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij, voert het ILVO het onderzoeksproject DIGIVAR uit. Het is een studie waarin we nagaan of een nauwkeurige dierbezetting en uitscheiding van stikstof en fosfor kan berekend worden voor varkensbedrijven via een digitale, geautomatiseerde weg.

We zullen in eerste instantie de stikstof- en fosforbalans voor elke varkenscategorie (drachtige zeugen, lacterende zeugen, biggen, vleesvarkens) in kaart brengen. Dat doen we door literatuuronderzoek, gegevens van ILVO dierproeven en consultatie van de doelgroep. Daarna willen we uitzoeken hoe het digitaal systeem er het beste kan uitzien. Welke gegevens zijn reeds digitaal aanwezig binnen de varkenssector en hun aan- en afnamebedrijven? Welke gegevens zijn nog niet digitaal beschikbaar, maar zijn cruciaal om een correcte stikstof- en fosforbalans te kunnen opmaken?

We zullen individuele varkenshouders en vertegenwoordigers doorheen de keten bevragen in de verschillende stappen van het proces. Ons finale voorstel zal afgetoetst worden op 9 individuele varkensbedrijven.

Hoe kunt u meehelpen aan het onderzoek?

Als uw bedrijf wordt geselecteerd, zal een onderzoeker van ILVO langskomen op uw bedrijf om een gesprek te voeren en bedrijfsspecifieke informatie te verzamelen. Bij aanhoudende Corona-maatregelen kan dit ook via een telefoon- of skype gesprek ingepland worden.

Met deze bedrijfsspecifieke informatie, gecombineerd met (al dan niet digitaal beschikbare) gegevens van uw aan- en afnamebedrijven, zal ILVO de stikstof- en fosforbalans voor uw bedrijf opmaken en nagaan hoe dit proces geautomatiseerd kan worden. Door mee te werken aan het onderzoek, kunt u meehelpen aan de administratieve vereenvoudiging voor u en voor andere varkensbedrijven in de toekomst.

Anonimiteit wordt gegarandeerd aan de deelnemende varkenshouders. Alleen ILVO zal de deelnemende bedrijven kennen.

Interesse?

Hebt u interesse in het onderzoek of wilt u graag deelnemen?
U kan tot en met 15 juni contact opnemen met Eva Brusselman

Vragen?

Contacteer ons

Eva Brusselman

Expert luchtemissies en milieutechnieken

Ook interessant

Video 07/05/2024

Wetenschap uitgedokterd 2024

Wetenschap uitgedokterd
Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge wetenschappers uit hun vertrouwde lab of bureau en plaatst ze voor een camera met een duidelijke opdracht: vertel het grote publiek in een heldere 3-minuten-pitch o...