Projectnieuws Darmgezondheid bij varkens: nieuw onderzoeks- en dienstverleningsplatform
Via onderzoek naar darmgezondheid meer inzicht krijgen in de onderliggende mechanismen van zoötechnische prestaties, gezondheid en stikstofuitstoot bij varkens, dat is het doel van het recent opgestarte platform BigDarm. Kennis over o.a. darmmicrobioom, metabolomics, epigenetica en klassieke prestatiekarakteristieken worden er gebundeld, hetgeen het onderzoek naar een hoger niveau tilt.
Het darmmicrobioom als sleutel
Het onderzoeksproject BIGDARM is de start van een nieuw Belgisch multidisciplinair platform voor onderzoek naar darmgezondheid in varkens. Bedoeling is om nog beter de diepere mechanismen te ontrafelen in functie van de prestaties, gezondheid en N-uitstoot van varkens. Zowel het ILVO-onderzoek als de -dienstverlening aan bedrijven kunnen op die wijze een nieuwe dimensie krijgen. Het darmmicrobioom is een centrale actor in heel wat issues van het landbouw- en voedingsonderzoek, maar vooral voor antibioticagebruik en -resistentie.
Invloed van dieet op de darmmicrobiota
Het platform bundelt een multidisciplinaire kennispool in samenwerking met Gembloux Agro-Bio Tech, bestaande uit metagenomics van de darmmicrobiota, (dierlijke en bacteriële) metabolomics en dierlijke epigenetica, in combinatie met de klassieke dierlijke prestatiekarakteristieken. Het platform richt zich in een pilootproject op de vragen:
- Hoe beïnvloedt het dieet van een moederdier (met een verlaagd ruw eiwitgehalte) de darm en de prestaties van de biggen op langere termijn (tot slachtleeftijd)? Welke rol speelt de darmmicrobiota hierin?
- In welke mate treedt er een mismatch op wanneer aan de biggen een dieet rijk aan eiwitten wordt gegeven op latere leeftijd? Welk rol speelt de darmmicrobiota hierin?
Project: BigDarm
Looptijd: 2018-2021
Financiering: ILVO & Gembloux Agro-Bio Tech
Samenwerking: Gembloux Agro-Bio Tech