Projectnieuws Aardbei op een bedje van garnaal. Opwaardering van reststromen uit de land- en tuinbouw, agrovoeding en visserij

01/06/2018
Aardbeien

Teeltsubstraten voor aardbei en tomaat in serres duurzamer te maken, dat is het doel van het Interreg 2 Zeeën project Horti-BlueC. Hiervoor worden producten op basis van reststromen uit agro-, agrovoeding- en visserij-activiteiten gebruikt, zoals compost, plantenvezels, biochar en chitine.

De ontginning, productie of het transport van veen, kokos en steenwol voor gebruik in teeltsubstraten staan ter discussie. Ook de productie van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen vereist energie en heeft hierdoor een belangrijke klimaatimpact. Daarom gaat het project Horti-BlueC op zoek naar manieren om teeltsubstraten voor aardbei en tomaat in serres duurzamer te maken. Dit onderzoek focust op reststromen uit de land- en tuinbouw, agro-voeding en de visserij, zoals plantenvezels, gebruikte teeltsubstraten, schaaldierafval (bron van chitine), CO2 uit verbrandingsgassen en de houtige fractie van groenafval.

Binnen Horti-BlueC willen we chitine uit garnaalpellen en biochar op basis van bijvoorbeeld gebruikte teeltsubstraten of groenafval opwaarderen tot een plantversterkend product en/of meststof, waardoor het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen verminderd kan worden. Er blijven zo minder residuen achter in de teeltsubstraten op het einde van de teelt. Zodoende kunnen de substraten na het gebruik in de teelt van aardbei of tomaat, ook opnieuw als grondstof worden. Bij de biocharproductie wordt er ook warmte en CO2 geproduceerd, die beide in de serre toegepast worden.

Dit project streeft naar de adoptie van nieuwe technieken voor een circulaire tuinbouw. Door plantversterkende teeltsubstraten op basis van reststromen lokaal te ontwikkelen kan heel wat klimaatwinst worden geboekt én kan de tuinbouw een stap verder zetten in het sluiten van kringlopen.

Project: Horti-BlueC
Looptijd: 8/2/2018 - 31/10/2021
Financiering: Interreg 2 Zeeën-Programma 2014-2020, gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van subsidiecontract nr. 2S03-046. ILVO ontvangt ook co-financiering voor dit project van de Provincie Oost-Vlaanderen en de Provincie Antwerpen.
Samenwerking: ECN-TNO, Université de Lille, RKS ADAS UK Ltd, Greenyard Horticulture, Cato Engineering, NIAB EMR, University of Portsmouth, Proefcentrum Hoogstraten

Links:

Horti-BlueC
Provincie Antwerpen
Provincie Oost-Vlaanderen

Ook interessant