Onderzoeksproject Insectenmeel en melkweipoeder als nieuwe potentiële eiwitbronnen voor biologisch leghennenvoer
Algemeen kader
Insectenmeel en melkweipoeder hebben technisch gezien potentieel als alternatieve eiwitbronnen in de biologische pluimveesector, maar het gebruik stuit nog op financiële en logistieke uitdagingen. Dit blijkt uit het LEGMEME-project, afgerond in 2024. Hoewel beide eiwitbronnen op de markt beschikbaar zijn, blijven ze onderbenut door praktische beperkingen en ook door Europese regelgeving. De druk op de biologische sector neemt toe. Sinds 2022 moeten 30% van de voedermiddelen van regionale herkomst zijn, en vanaf 2026 vervalt de uitzondering die tot 5% gangbaar eiwit in het voer van jong pluimvee toestaat. Dit project onderzocht alternatieve eiwitten, met bijzondere aandacht voor methionine en vitamine B2.
Onderzoeksaanpak
In het onderzoek verving ILVO 5% van de sojaschroot door insectenmeel, aangevuld met aardappeleiwit, in een testvoer voor leghennen. Dit resulteerde in een hoger legpercentage, zwaardere eieren en donkerdere eierdooiers vergeleken met de controlegroep. Daarnaast werd 2,5% melkweipoeder verwerkt in biologisch voer, ter vervanging van sojaschilfers, maar dit toonde geen significante verschillen in de leghennenproef.
Relevantie/Valorisatie
Ondanks de kleinschaligheid van de proeven konden de onderzoekers het potentieel bevestigen voor het gebruik van insectenmeel en melkweipoeder in pluimveevoeders. De hogere kostprijs van beide producten vormt momenteel nog een drempel. Opschaling van de productie zou de kosten mogelijk kunnen drukken, maar alternatieve eiwitten zoals rijsteiwit, die al door commerciële voederbedrijven worden gebruikt, zijn voordeliger. Een tweede hindernis voor implementatie ligt in de technische uitdagingen van het voederen van insectenmeel en melkweipoeder, qua logistiek op het bedrijf en qua verwerking binnen voederfabrieken. Verdere opschaling en onderzoek zijn nodig om deze uitdagingen aan te pakken en de invoering van alternatieve eiwitbronnen te vergemakkelijken.
Financiering
Vlaamse Overheid - L&V
CCBT
Proefbedrijf Pluimveehouderij