Persbericht Verkennend onderzoek rond spuitdrone in precisielandbouw

04/07/2018
Spuitdrone besproeit een akker
Gebruik van de spuitdrone DJI AGRAS MG-1

Voor het eerst is in Vlaanderen een proefvlucht uitgevoerd met een spuitdrone, een drone die gewasbeschermingsmiddelen op veldgewassen kan aanbrengen. ILVO, Noordzee drones en Inagro werken daarbij samen in het kader van de opleiding 'landbouw & drones'. Noordzee drones heeft de spuitdrone gekocht, een Chinese Agras MG1. ILVO-dronepiloten en -onderzoekers participeren in meerdere internationale onderzoeksprojecten rond precisielandbouw, waarin drones een rol kunnen spelen. Inagro is partner in projecten rond spuittechnologie.

Spuitdrone

De eerste Belgische spuitdrone is, niet toevallig, uit China gehaald door Aerobertics. De firma achter de Agras MG1 is DJI, de Chinese marktleider in commerciële drones. Spuitdrones worden in China, maar ook in andere landen, al volop ingezet, om bijvoorbeeld (natte) rijstvelden of wijngaarden op steile hellingen te bereiken.

Elwin Van Herck van Noordzee drones: "Je kan er diep mee dalen en spuiten op 150 cm boven de plant, zodat er nauwelijks drift kan ontstaan. Als piloot heb ik kunnen ervaren dat zo’n spuitdrone een hoge graad van vliegvaardigheid vereist. Het toestel weegt 23,8kg geladen. Het kan per vlucht maximaal 10 liter sproeistof meenemen."

ILVO heeft een vergunning die het toelaat om over de ILVO-proefvelden te vliegen, ook met de spuitdrone. Zodoende was een veld in Oosterzele de plek waar de eerste demovlucht plaatsvond in het kader van de gespecialiseerde opleiding 'landbouw & drones'. Elwin Van Herck: "De samenwerking met ILVO is voor Noordzee drones uiterst nuttig. Zo kunnen we piloten in deze landbouwapplicaties laten specialiseren en verder opleiden. Deze expertise is bovendien niet alleen nuttig voor de opleiding maar ook voor de verdere exploitatiemogelijkheden in onze sterk bloeiende drone sector.“

Jurgen Vangeyte (ILVO): “Drones, met camera’s, maken bij ons deel uit van het onderzoek om veel plaats- en tijdspreciezer te boeren. Een belangrijk doel van precisielandbouw is om, zelfs wanneer er grote oppervlaktes worden bewerkt, efficiënter om te springen met inputs zoals mest, water en pesticiden en om toch betere oogsten te verkrijgen. Economische én ecologische duurzaamheid dus.”

Concreet kaderen de proeven met de spuitdrone bij ILVO in twee lopende onderzoeksprojecten:

  • Het Interreg2seas project ICARES, dat aan de landbouwsector demonstreert welke toepassingen er (gaan) kunnen met dronebeelden van de teelten,
  • En het nieuwe H2020 thematisch netwerk INNOSETA, waarin ILVO samen met partners uit 8 Europese landen en met een aantal Europese koepelorganisaties de modernste mogelijkheden in de (precisie-)spuittechnologie gaan ontsluiten voor de landbouwers.

Koen Mertens (ILVO): “Het is nog onzeker of spuitdrones bij ons of in de landbouwsector in Europa relevant kunnen worden voor bepaalde toepassingen, bijvoorbeeld plaatsspecifiek spuiten en uitdagingen rond bodemcompactie. Die mogelijke meerwaarde wordt nu kritisch bekeken in het onderzoek.”

Sowieso zijn er ook wettelijke kapen te nemen i.v.m. dronegebruik in de landbouw. Een landbouwer mag pas met een drone beginnen te vliegen boven zijn landbouwvelden als hij eerst een vergunning van de FOD Mobiliteit en Vervoer op zak heeft. Een eis daarbij is dat je een getraind drone-piloot bent en je je toestel registreert. Volgens het Belgische KB RPAS 2016 mag je momenteel helemaal niet werken met een spuitdrone.

Lees meer & filmpjes

ICAReS

Innoseta

Filmpjes

Bekijk video op YouTube
Bekijk video op YouTube

Vragen?

Contacteer ons

Elwin Van Herck

Noordzee drones

Ook interessant

Algemeen 19/12/2023

ILVO op FTI festivals in 2024

FTI
In maart 2024 zet de Vlaamse regering technologie en innovatie centraal tijdens de Flanders Technology & Innovation Festivals. ILVO neemt deel aan de activiteiten in Gent, Hasselt en Antwerpen.