Persbericht Unieke eiwitverwerkingslijn helpt bedrijven aan de slag te gaan met innovatieve eiwitten

25/11/2022 Bron: Flanders' FOOD
Opening unieke eiwittenlijn Food Pilot by Bjorn Samson

Kikkererwten, soja, insecten, algen en zelfs bacteriën en schimmels zijn enkele van de vele eiwitbronnen die in de toekomst een grotere rol zullen spelen binnen een gevarieerd voedingspatroon. Om deze nieuwe soorten eiwitten succesvol verwerkt te krijgen in voedingsproducten, die niet alleen lekker maar ook kwaliteitsvol zijn, ontbreekt er nog kennis en procesexpertise. Daar komt nu verandering in met de nieuwe eiwitverwerkingslijn in de Food Pilot in Melle, uitgebaat door ILVO en Flanders’ FOOD.

Jo Brouns, Vlaams minister van landbouw, voeding, economie en innovatie, zal de eiwitverwerkingslijn met 20 nieuwe toestellen op 24 november openen. De infrastructuur maakt het mogelijk voor voedingsbedrijven en onderzoekers om het hele traject van ruwe alternatieve eiwitbron tot zuiver kant-en-klaar eiwitingrediënt uit te testen op pilootschaal.

De pilootlijn bestaat uit apparatuur die elke stap van geoogste grondstof, over eiwitconcentraten en -isolaten tot zelfs getextureerde eiwitten kunnen uitvoeren op semi-industriële schaal én op een gecontroleerde manier. Dit laat toe elk van deze processen zodanig te optimaliseren zodat eiwitrijke voedingsproducten van hoogstaande kwaliteit bekomen worden.

Voor de installatie konden de partners rekenen op 208.000 euro subsidie afkomstig van het EFRO-project Plant Protein Pilot, 104.000 euro subsidie van het VLAIO en steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Ook eigen bijdragen van ILVO via het VLAIO-project TexProSoy en cofinanciering vanuit de leden van Flanders’ FOOD zorgen mee voor de realisatie. De pilootlijn zal in de toekomst nog verder uitgebreid worden met kleinschaligere apparatuur via het Innolab-project dat eveneens kan rekenen op een subsidie door het EFRO van 512 000 euro en steun van de provincie Oost-Vlaanderen. De totale investering bedraagt meer dan 1,5 miljoen euro.

Jo Brouns, Vlaams minister van landbouw, voeding, economie en innovatie

“Ik ben bijzonder verheugd om vandaag de nieuwe verwerkingslijn rond eiwitvoeding te mogen openen. Het zorgt ervoor dat bedrijven en onderzoekers hier hun innovatief idee kunnen uittesten en optimaliseren, om nadien op industriële schaal geproduceerd te worden. Zo ondersteunen we het belangrijkste product van Vlaanderen: onze grijze massa, én leggen we de link met de praktische economie. De samenwerking tussen ILVO en Flanders’ FOOD zorgt ervoor dat we hier echt een succes van kunnen maken.”

Lieve Herman, ILVO afdeling ‘Technologie en Voeding’

“Om alternatieve eiwitingrediënten te extraheren zijn opeenvolgende verwerkingsstappen nodig die mogelijk een effect kunnen hebben op de functionele eigenschappen, de nutritionele kwaliteit en de smaak van de eiwitten. Het gebrek aan kennis over deze drie aspecten wordt stilaan de bottleneck voor verdere exploitatie. Deze nieuwe pilootinfrastructuur stelt ons in staat om hierover meer inzicht te verwerven én dit voor verschillende eiwitbronnen.”

Inge Arents, Flanders’ FOOD,

“Dankzij pilootinfrastructuur als deze krijgen de voedingsbedrijven uit de vlees-, bakkerij-, zuivel- en andere sectoren toegang tot onderzoek en innovatie om innovatieve voeding te produceren van tópkwaliteit, concurrentieel sterk in de markt, en met respect voor duurzaamheid en kan de grote waaier aan eiwitbronnen effectief ingang vinden in ons voedingspatroon.”

Ook verschillende collectieve onderzoeksprojecten plannen meteen experimenten in met de nieuwe toestellen. In het Flanders’ FOOD-project TexProSoy, met de steun van VLAIO en i.s.m. ILVO en KU Leuven, neemt men het effect van het extractie- en het texturatieproces op de eigenschappen van Vlaams soja-eiwit onder de loep. In het Flanders’ FOOD-project ProFuNu, met de steun van VLAIO en i.s.m. UGent, KU Leuven, ILVO en Thomas More, werkt men op eiwitten uit erwten, meelwormen, spirulina en schimmels. Men bestudeert hier de impact van processing op de nutritionele en functionele kwaliteit en het effect op de verteerbaarheid en darmgezondheid.

Partners opening eiwitstraat Food Pilot

Vragen?

Contacteer ons

Karen Verstraete

Communicatie Food Pilot

Ook interessant