Projectnieuws Sportvissen voor de wetenschap

19/07/2021

Hoeveel zeebaars zit er aan de Belgische kust? Hoe groot zijn de vissen en waar zijn ze vaak te vinden? ILVO, UGent en VLIZ hebben zeebaarzen gemerkt en rekenen nu op sportvissers om gegevens van vangst (en vrijlating) door te geven. Uiteindelijk doel is om het beleid rond zeebaars beter af te stemmen op de huidige toestand van het zeebaarsbestand. Lees meer in deze flyer.

silhouette van een zeebaars

Het EFMZV-FIVA project Sea(A)Bass richt zich op het optimaliseren van het beheer van zeebaars, een vissoort die het al jaren moeilijk heeft. ILVO merkt al sinds 2006 zeebaarzen via aan ‘tag’ op de vinnen, en gebruikt de data over (herhaaldelijke) vangst van deze vissen. Recent kregen enkele zeebaarzen ook een inwendige zender om hun bewegingen op te volgen. Om recreatieve en commerciële visser op de hoogte te brengen van het feit dat er gemerkte zeebaarzen rondzwemmen, werd een informatieve flyer verspreid. Daarin wordt uitgelegd waarom de vissen worden gemerkt, en wat je als visser kan doen als je een zeebaars vangt. Opgelet: Het is verboden op zeebaars te vissen in de zone van Zeebrugge en in Oostende geldt een terugzetverplichting. Door wetenschappers van ILVO, VLIZ en UGent wordt op deze plaatsen onderzoek uitgevoerd in samenwerking met een specifieke groep vrijwilligers/vissers. Deze groep heeft een licentie om in deze zones zeebaars te vangen, ze te merken en terug te zetten.

De meldingen van (her)vangst en bijkomende gegevens (lengte, gewicht, leeftijd, maar ook socio-economische gegevens) helpen bij te dragen aan de inschatting van populatiegroottes, groei en verspreiding. Daarnaast willen we de verschillende leefgebieden van de zeebaars identificeren in de Noordzee. Alle informatie samen zal ons in staat stellen een onderbouwd wetenschappelijk advies te geven voor een verder beheer van het zeebaarsbestand.

Mailen kan naar zeebaars@ilvo.vlaanderen.be

logo met Europese vlag en Vlaamse leeuw

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant