Persbericht Onderzoekers starten bedrijf rond duurzame en lokale teelt van peulvruchten

08/04/2021
soja

Spin off van VIB en ILVO gelanceerd onder de naam PROTEALIS

Gent, 8 april 2021 – Na tientallen jaren in het plantenonderzoek zetten Benjamin Laga en Jonas Aper een gedurfde stap in hun werk rond lokaal geteeld plantaardig eiwit. Vandaag houden ze hun bedrijf Protealis boven de doopvont. Als spin-off van de onderzoeksinstituten VIB en ILVO bogen ze op een waaier aan kennis en innovatieve technologieën. De missie van de twee jonge ondernemers is om eiwitrijke gewassen zoals peulvruchten terug aantrekkelijk te maken voor de Europese boeren. Hun eerste focus is het ontwikkelen van eiwitrijke sojavariëteiten met een hoge opbrengst.

Voor de spin off is 6.000.000€ startkapitaal opgehaald, bij private en publieke financiers.

Protealis partners

Mensen achter Protealis

Benjamin Laga wordt CEO van Protealis. Hij werkte als toponderzoeker in plantenbiotechnologie bij BASF en deed er internationale ervaring op, op het gebied van zaadbusiness en -innovatie. Jonas Aper stond aan de wieg van het soja-veredelingsprogramma van ILVO en leidde de jongste acht jaren in goede banen. Vandaag wordt dit programma een hoeksteen van het nieuwe bedrijf. ‘We willen een betekenisvolle rol spelen in de verduurzaming van de landbouw, via geschikte rassen van soja.” CEO Benjamin Laga: “Wetenschap en technologie combineren met ondernemerschap om zo maatschappelijke en ecologische uitdagingen aan te pakken is voor mij een ultieme droom. In Protealis klopt dat plaatje. Ik heb dus niet getwijfeld toen VIB en ILVO me benaderden om aan het stuur te staan van hun nieuwe project rond duurzame en lokale eiwitproductie."

Duurzame soja en stimulerend eiwitbeleid

Met innovatieve veredelingstechnieken en zaadcoatings gaat Protealis op zoek naar nieuwe, goed presterende, lokale soja. ‘Tot nu toe is Europa niet sterk in eigen geteelde eiwitrijke gewassen, en dus afhankelijk van de import van soja uit voornamelijk Zuid-Amerika. De maatschappelijke en ecologische vragen rond die import zijn welbekend’. Tegelijk vraagt onze samenleving in toenemende mate om plantaardige eiwitbronnen, liefst lokale en duurzame. Peulvruchten zijn een uitstekende bron van eiwitten. Zij kunnen duurzaam worden geteeld omdat ze geen stikstofbemesting nodig hebben. En ze zijn geschikt als wisselteelt met graangewassen.

Het is niet verwonderlijk dat Europese en Vlaamse beleidsmakers volop inzetten op een verschuiving naar lokale en plantaardige eiwitproductie. Lokale sojateelt kan een bondgenoot van die ambitie.
Vlaams minister van Landbouw en innovatie Hilde Crevits: “De samenwerking tussen onze Vlaamse onderzoekscentra VIB en ILVO werpt haar vruchten af met de start van een nieuwe, beloftevolle spin-off. Het toont dat we in Vlaanderen niet enkel sterk zijn op vlak van biotechnologisch onderzoek voor betere geneesmiddelen, maar ook voor landbouw- en voedingssectoren. De expertise van de biotechnologie van VIB en van de landbouwsector van ILVO worden hier gecombineerd om innovatie in de praktijk te brengen binnen de duurzame eiwitstrategie 2030 die we onlangs hebben voorgesteld.”

Rendabele bonen op een Europese markt

De huidige soja-variëteiten zijn meestal afgestemd op subtropische gebieden. Ze gedijen nog niet genoeg in onze bodem en klimaat. Of ze zijn ontworpen om veel olie te bevatten, eerder dan een hoog eiwitgehalte te bezitten. Protealis gaat eiwitrijkere gewassen ontwikkelen die aangepast zijn aan de lokale omstandigheden en die een goede opbrengst geven, waardoor ze ook voor de landbouwer interessant worden. ‘Concreet mikken we op sojavariëteiten met tot 46 gram eiwit per 100 gram, specifiek veredeld voor Noord- en West-Europese landbouwers, en geschikt voor de dubbele toepassing, voeding en voeder. Dat gaat een lokale productie bevorderen van plantaardige eiwitten, voor de snelgroeiende markten van vlees- en zuivelvervangers en voor duurzame diervoeding.

Duo-rit van VIB en ILVO

Protealis is gebaseerd op het strategische partnerschap van VIB en ILVO. Het put uit de unieke knowhow van beide onderzoeksinstituten. Dit omvat een marktrijp veredelingsprogramma op basis van innovatieve, niet-ggo veredelingstechnologieën van ILVO en zaadcoating met opbrengstverhogende bodembacteriën van VIB. Beide innovaties zijn door de jaren heen ontwikkeld en verfijnd in de publieke toponderzoekslaboratoria van professoren Jan Michiels (VIB-KU Leuven), Sofie Goormachtig (VIB-UGent) en Joke Pannecoucque en Isabel Roldàn-Ruiz (ILVO).

Jérôme Van Biervliet, algemeen directeur VIB: "Protealis is een perfect voorbeeld van ondernemerschap in het biotech-ecosysteem dat we vanuit VIB willen stimuleren. Door samen te werken met ILVO kunnen we veredelingsexpertise koppelen aan hoogtechnologisch onderzoek en zo een economische opportuniteit creëren. Mijn dank gaat uit naar de collega's in het team wiens intense toewijding essentieel was. "

Joris Relaes, administrateur-generaal ILVO: “ILVO timmert al 10 jaar aan de weg naar lokale soja binnen de gehele agrovoedingsketen. We zijn opgetogen dat onze hoog gespecialiseerde soja-veredeling nu de kans krijgt om aanzienlijk te versnellen en echt in de markt naar valorisatie te zoeken. ILVO participeert in Protealis. Als publiek onderzoekscentrum hebben we constructieve, duidelijke, faire afspraken gemaakt met de spin off.”

Gesteund door een solide investeerdersconsortium

Onder leiding van durfkapitaalfonds V-Bio Ventures kon Protealis 6 miljoen euro kapitaal ophalen. Agri Investment Fund (AIF), Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), Estari Group, Globachem Group, Gemma Frisius Fund en VIB stapten mee in deze serie A-financieringsronde. Met het startkapitaal wil het bedrijf de technologie verder ontwikkelen, het portfolio aan gewasvariëteiten uitbreiden en de eerste sojarassen voor lokale teelt op de markt brengen in 2022. Op vrij korte termijn begint de realisatie van de missie reeds.

Willem Broekaert van V-Bio Ventures: “We zijn trots dat we een groep ervaren investeerders konden samenbrengen die Protealis ondersteunen om een nieuwe speler te worden in de plantenveredelingssector, een sector die historisch gezien niet veel steun kreeg van durfkapitaal. We hebben veel vertrouwen in het team en de technologie achter Protealis."

Media contact info:

Voor Protealis

VIB’s media contact

ILVO’s media contact

Benjamin Laga, CEO, beschikbaar voor interviews.

Elisabeth Stes

Greet Riebbels

T +32 477 63 74 46

T +32 486 825 902

T +32 486 26 00 14

benjamin.laga@protealis.com

elisabeth.stes@vib.be

greet.riebbels@ilvo.vlaanderen.be

Lees meer over Protealis op de nieuwe website: www.protealis.com

***

Over VIB

VIB is een ondernemingsgericht onderzoeksinstituut met een focus op strategisch basisonderzoek in de levenswetenschappen. We werken nauw samen met de vijf Vlaamse universiteiten: Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel, en Universiteit Hasselt. Dankzij het harde werk van onze medewerkers de afgelopen 25 jaar en de aanhoudende financiële steun van de Vlaamse overheid wordt VIB algemeen erkend als een gevestigd en toonaangevend kenniscentrum voor levenswetenschappen en biotechnologie, met een uitstekende reputatie op het gebied van technologietransfer. VIB-onderzoek leidt tot nieuwe producten, geneesmiddelen, en landbouwtoepassingen die onze samenleving ten goede komen. Sinds de oprichting in 1996 heeft VIB 29 spin-offs opgericht, die nu meer dan 900 mensen tewerkstellen. Lees meer op www.vib.be.

Over ILVO

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) is een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksinstituut van de Vlaamse overheid. Het krijgt van die overheid de opdracht mee te werken aan de verduurzaming van de landbouw, visserij en agrovoedingssector. In eerste instantie in Vlaanderen, maar bij uitbreiding ook in België, Europa en in de rest van de wereld. De missie van ILVO is kennis opbouwen om op een maatschappelijk verantwoorde manier voldoende, gezond en gevarieerd voedsel te kunnen produceren voor de 10 miljard te voeden mensen in 2050, en dat binnen de planetaire grenzen. Meer informatie op www.ilvo.vlaanderen.be

Over de Universiteit Gent

De Universiteit Gent is een top 100-universiteit en één van de belangrijkste universiteiten in België. Onze 11 faculteiten bieden meer dan 200 opleidingen aan en doen diepgaand onderzoek binnen een breed scala aan wetenschappelijke domeinen. Ghent University Global Campus is ook de eerste Europese universiteit in Songdo, Zuid-Korea.

Over KU Leuven

KU Leuven is een instelling voor onderzoek en onderwijs met internationale allure. Alle programma's aan deze universiteit zijn gebaseerd op het innovatieve onderzoek van haar wetenschappers en professoren. De KU Leuven staat bovenaan de Reuters-ranglijst van Europa's meest innovatieve universiteiten.

Over V-Bio Ventures

V-Bio Ventures (www.v-bio.ventures) is een onafhankelijke venture capital groep gespecialiseerd in het vormen en financieren van jonge, innovatieve life science bedrijven. V-Bio Ventures werd opgericht in 2015 en werkt nauw samen met het in België gevestigde VIB, een van 's werelds belangrijkste biowetenschappelijke instituten. Het fonds belegt in heel Europa in startende en beginnende bedrijven met een hoog groeipotentieel, gericht op technologieën die transformationele verbeteringen opleveren in de biofarmaceutische, farmaceutische, diagnostische en landbouwsector.

Over Agri Investment Fund

Agri Investment Fund (AIF) is een investeringsmaatschappij, onderdeel van MRBB, de financiële holding van Boerenbond (Boerenbond). AIF investeert in innovatieve bedrijven die bijdragen aan het versterken van de duurzaamheid en concurrentiekracht van de landbouwproductie in de regio's waar Boerenbond actief is. AIF is gevestigd in Leuven, België. Meer informatie op www.aifund.be

Over PMV

PMV is een doe- en durfbedrijf dat de toekomst van de Vlaamse economie vormgeeft. Zij financiert beloftevolle ondernemingen van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering. Met en voor de overheid, en andere partners, realiseert zij projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. De Vlaamse Investeringsmaatschappij financiert veelbelovende bedrijven vanaf het prille begin tot aan groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat voor elke ondernemer met een solide businessplan en een sterk managementteam door middel van risicokapitaal, leningen en garanties. PMV heeft een portefeuille van ongeveer € 1,3 miljard aan beheerd vermogen voor het creëren van welvaart en welzijn in Vlaanderen. Meer informatie op www.pmv.eu.

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant

Video 07/05/2024

Wetenschap uitgedokterd 2024

Wetenschap uitgedokterd
Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge wetenschappers uit hun vertrouwde lab of bureau en plaatst ze voor een camera met een duidelijke opdracht: vertel het grote publiek in een heldere 3-minuten-pitch o...
Video 03/04/2024

Sojadrink 'made in Belgium'

Soja 'made in Belgium' - Margo Vermeersch
Drinken we straks sojadrink 'made in Belgium'? Wel als het van Margo Vermeersch en haar collega's aan het ILVO afhangt!