Projectnieuws Irrigatieproject helpt de boer keuzes maken bij irrigatie

01/09/2018
Akker met irrigatiekanalen
Door opeenvolgende zomers met langdurige droogte is er nood aan een efficiënte irrigatiestrategie

Landbouwers efficiënter laten beregenen zodat het beschikbare water zo optimaal mogelijk ingezet wordt, dat is het doel van het op 1 oktober van start gaande “Irrigatie 2.0”. Waterbehoefte van teelten en het aanbod van alternatieve waterbronnen zullen in een gebruiksvriendelijk en vrij toegankelijk online platform worden gevisualiseerd.

Waterschaarste

Opeenvolgende zomers met langdurige droogte bezorgen landbouwers veel kopzorgen. Het probleem beperkt zich niet enkel tot de beschikbaarheid van voldoende water, ook de kwaliteit ervan en de beslissing waar dit water prioritair in te zetten zijn cruciale elementen in een efficiënte irrigatiestrategie. Het project Irrigatie 2.0 wil landbouwers efficiënter laten beregenen zodat het beschikbare water zo optimaal mogelijk ingezet wordt. Daarnaast worden landbouwers geïnformeerd over geschikte, alternatieve waterbronnen die bij waterschaarste kunnen gebruikt worden. Zowel de waterbehoefte van de teelten als het aanbod van alternatieve waterbronnen worden hiertoe in een gebruiksvriendelijk en vrij toegankelijk online platform gevisualiseerd.

Technologie om efficiënt te irrigeren

De projectpartners willen telers helpen om efficiënter te irrigeren door remote sensing data, weervoorspellingen en gewasgroeimodellen in te zetten. Aardappel-, spinazie- en bloemkoolvelden verspreid over Vlaanderen zullen intensief opgevolgd worden. Daarnaast wordt het effect van irrigatie met alternatieve waterbronnen op de gewasopbrengst en de kwaliteit onderzocht. Het bestaand online platform watchITgrow wordt uitgebreid met functionaliteiten zodat beregeningsbehoefte en aanbod van alternatieve waterbronnen van de juiste kwaliteit afgestemd kunnen worden. De individuele landbouwer zal dit Vlaams breed platform vrij kunnen raadplegen zodat hij/zij kan bepalen wanneer en hoeveel moet worden geïrrigeerd op een specifiek perceel en welke alternatieve waterbronnen in de buurt aanwezig zijn in geval van een tekort aan water.

Project: Irrigatie 2.0: wanneer, waar, welk water?

Looptijd: 2018 - 2022

Financiering: Agentschap Innoveren en Ondernemen met cofinanciering van Boerenbond, Belgapom, Vegebe, Aquafin, ABS en de telersvereniging Ingro.

Samenwerking: Inagro, VITO

Vragen?

Contacteer ons

Tom De Swaef

Onderzoeker ILVO

Ook interessant

Nieuws 19/12/2023

ILVO op FTI festivals in 2024

FTI
In maart 2024 zet de Vlaamse regering technologie en innovatie centraal tijdens de Flanders Technology & Innovation Festivals. ILVO neemt deel aan de activiteiten in Gent, Hasselt en Antwerpen.