Persbericht ILVO presenteert veelbelovende proefresultaten SOJA

23/10/2017
Soja
Veelbelovende proefresultaten bij de teelt van soja in Vlaanderen

Veelbelovende proefresultaten bij de teelt van soja in Vlaanderen

ILVO heeft nieuwe resultaten uit het teelt-technisch en agro-economisch onderzoek rond soja in Vlaanderen. Die worden bekend gemaakt op een symposium dat het IWT-LA onderzoeksproject soja afsluit, op 23 november 2017 in ILVO-Melle. Als gevolg van dit project zijn het afgelopen seizoen al de eerste 30 hectare commerciële soja geplant én geoogst. Met een gunstig resultaat, zeggen de betrokken bedrijven. Zij bevestigen de haalbaarheid van het geplande groeipad voor soja in Vlaanderen de komende seizoenen.

Stikstofbemesting of goed inoculeren?

Op de soja-studiedag van 23 nov e.k. vernemen de aanwezige kandidaat-soja-telers heel wat praktische zaken. “Wij hebben al een eerste teeltgids klaar met de do’s en dont’s voor soja op het veld. Uit onze experimentele veldproeven kunnen we bijvoorbeeld besluiten waar de optimale plantdichtheid ligt. In onze proeven varieerden we tussen 35 en 65 zaden/m² en met rijafstanden tussen 17 en 50 cm,” zegt Johan Van Waes (ILVO).

De landbouwers stellen ook veel vragen over de beste tijdstippen van zaai en oogst over bestrijdingsmiddelen en over de beste wijze om zaden te inoculeren. “Inoculeren is helemaal niet moeilijk”, zegt Joke Pannecoucque, “In een betonmolen meng je de zaden met het inoculatieproduct, meestal bestaande uit een bacteriënpoeder en een kleefstof.”

De beginnende Vlaamse sojazaden-sector kiest ervoor om de zaden niet-geïnoculeerd te verkopen. Dat betekent dat de akkerbouwers de zaden zelf moeten coaten met de rhizobium bacteriën die uiteindelijk, in goede symbiose met de plant, de stikstofknobbeltjes rond de wortels zullen aanmaken. Hoe meer van die knobbeltje hoe beter de groei. Soja is een vlinderbloemige die stikstof uit de lucht haalt om het vervolgens te gebruiken als groeibevorderaar.

Moet er dan helemaal geen extra stikstof meer worden toegediend? Hierop geeft ILVO een genuanceerd antwoord.

Rendabiliteit

Met de reeds opgebouwde teeltkennis gingen in 2017 de eerste 5 Vlaamse akkerbouwers aan de slag op 30 ha soja. Of soja de komende jaren verder uitgroeit tot een succesvolle teelt zal vooral afhankelijk zijn van de rendabiliteit voor de landbouwers. “Stel dat er momenteel gemiddeld 3 ton /ha wordt geoogst en dat een prijs verkregen wordt van 500 €/ton, dan is soja een interessant gewas voor een vrij beperkt aantal landbouwers” zegt Jef van Meensel (ILVO). Als derde teelt in zandbodem kan soja wel een rendabel alternatief zijn voor bijvoorbeeld korrelmaïs of triticale. Heel wat factoren zullen de rendabiliteit beïnvloeden in de komende jaren: hoeveel gaat er van de nu-contractueel-afgesproken prijs af in een meer concurrentiële markt? Hoeveel opbrengststijging kunnen boeren verkrijgen via betere sojarassen en geoptimaliseerde teeltkennis? En hoe sterk is de prijsconcurrentie van de klassieke akkerbouwgewassen? ILVO lanceert de prognose dat soja kan evolueren naar het zesde belangrijkste akkerbouwgewas in Vlaanderen, met een areaal dat naar de 8% evolueert.

Partners

Naast ILVO als trekker, waren in het 4-jarig IWT-LA project ook KU Leuven – Campus Geel en Inagro betrokken als partners, en er was co-financiering van 6 bedrijven (Alpro, Agrifirm, AVEVE, BEMEFA, Boerenbond en Colruyt).

Praktisch

Programma en inschrijven vóór 17 november 2017.


Vragen?

Contacteer ons

Joke Pannecoucque

Expert plantaardige productie

Ook interessant