Activiteit ILVO op Interpom 2021: Gezondheid in de aardappelketen voorop

25/11/2021
Logo interpom
ILVO neemt deel aan Interpom op 28, 29 en 30 november in Kortrijk Xpo

ILVO neemt deel aan Interpom op 28, 29 en 30 november in Kortrijk Xpo. Op de stand van VLAM in hal 6 krijg je niet alleen de kans om je te laten fotograferen als een ILVO dronepiloot (net echt!) maar krijg je ook een overzicht van het werk dat ILVO uitvoert in en voor de aardappelketen. ILVO streeft daarbij opnieuw naar een meervoudige GEZONDHEID: gezonde planten, bodem, omgeving, bewaring, verwerking, consumptie én een gezond bedrijfsplan.

Initiatieven die extra in de verf worden gezet zijn Klimrek, de B2BE Facilitator en het gebruik van hyperspectrale sensoren op drones om Alternaria in aardappel al 3 dagen na besmetting te kunnen opsporen. Tijdens het Interpom symposium praten onze experten je bij over de nieuwste inzichten in hun vakgebied en/of de nieuwe initiatieven die ze nemen. Op een gedeelde stand met VITO Remote Sensing stelt ILVO tot slot de nieuwe samenwerking tussen WatchITgrow en DjustConnect voor.

Klimrek: aardappeltelers gezocht!

De onderzoekers van Klimrek zoeken akkerbouwers met aardappel in het teeltplan om ook voor hun sector een klimaatscan op maat te ontwikkelen. Als ‘pilootboer’ geef je de onderzoekers inzicht in je bedrijfsgegevens, op basis waarvan zij de klimaatimpact van de verschillende activiteiten en processen op je bedrijf inschatten. Hierdoor krijg jij inzicht in de grootste knelpunten én zwakke plekken van je bedrijf. Samen met een klimaatconsulent selecteer je haalbare en zinvolle klimaatmaatregelen. Meer info op klimrekproject.be.

Aardappeltelers gezocht

B2BE Facilitator: zoekt u naar meerwaarde voor uw aardappel nevenstromen?

Wist je dat nevenstromen die ontstaan tijdens de teelt of verwerking van aardappelen, interessante componenten of eigenschappen bevatten voor bedrijven die af willen van fossiele brand- en grondstoffen? Aardappelloof bijvoorbeeld kan gebruikt worden voor de productie van biogebaseerde meststoffen, papier en eiwitten.

Op initiatief van minister Hilde Crevits werd een B2BE Facilitator in het leven geroepen. Die heeft als taak de opportuniteiten van de bio-economie ruimer bekend te maken bij land- en tuinbouwers, en hen te koppelen aan bedrijven die op zoek zijn naar biomassa. Meer info: b2be-facilitator.be.

Alternaria sneller opsporen met hyperspectrale sensoren (op drones)

Een hyperspectrale sensor merkt 3 dagen na besmetting met Alternaria al veranderingen op in een aardappelplant. Dat blijkt.

Alternaria is een schimmel die grote schade kan aanbrengen in een aardappelperceel. Hoe vroeger een teler een besmetting opmerkt, hoe beter hij die schade kan inperken. ILVO bouwde samen met KU Leuven een performant A.I. model dat op basis van ‘gewone’ dronebeelden na 5 dagen een besmetting vaststelt. Dat is snel, maar met een ‘hyperspectrale’ sensor (camera) van Imec kan het nóg sneller: uit een eerste experiment van ILVO, KU Leuven en Imec in het kader van de VLAIO proeftuin Smart Farming 4.0 blijkt dat de hyperspectrale sensor al op dag 3 verandering in de plant waarneemt. Dit biedt nieuwe perspectieven voor de toepassing van dronetechnologie in de aardappelsector.

Meer info: Een hyperspectrale sensor merkt 3 dagen na besmetting met Alternaria al veranderingen op in een aardappelplant

WatchITgrow en DjustConnect bundelen de krachten

Via WatchITgrow krijgen aardappeltelers vandaag al uitgebreide informatie over de groei en gezondheid van hun gewassen, kunnen ze op eenvoudige wijze alle relevante data digitaal bijhouden en, indien gewenst, uitwisselen met klanten en adviseurs. Maar dit uitwisselen gaat nog eenvoudiger en laagdrempeliger worden dankzij de koppeling aan het centrale datadeelplatform van ILVO, DjustConnect. Hierdoor bepaal jij als teler niet alleen welke data je deelt en met wie, maar krijg je ook een overzicht van wat je deelt zonder een hoop administratie.

DjustConnect geeft telers de controle en zorgt ervoor dat ze kunnen connecteren met de juiste tools om nog beter en gepersonaliseerd advies te krijgen. Meer info: djustconnect.be

Drempelvrees?

Tijdens Interpom kan je je op DjustConnect laten registreren.

Interpom symposium

Verschillende ILVO experten praten u bij over de nieuwste inzichten in hun vakgebied en/of stellen nieuwe initiatieven, programma’s en projecten voor:

  • Ruben Van De Vijver en Jonathan Van Beek (ILVO) – Alternaria sneller opsporen dankzij sensoren, drones en artificiële intelligentie: hoe goed werkt het (al)?
  • Joris Relaes (ILVO) – Europa’s ambities in de Farm to Fork strategie: wat betekent het voor de aardappelsector?
  • Hilde Muylle (ILVO), Jasmine Versyck (B2BE facilitator), Julie Peeters (VLAIO) – Op zoek naar afzetkanalen voor uw aardappelreststromen? De nieuwe B2BE facilitator kan u helpen!
  • Nathalie Bernaert (ILVO) - Food Pilot wordt 10 jaar: wat kan de proeffabriek in Melle voor de aardappelverwerkende industrie betekenen?
  • Sarah Garée (ILVO) – De impact van klimaatverandering op aardappelteelt in België
  • Johan Van Vaerenbergh (ILVO) – Ziekten en plagen in aardappel en hoe ze te bestrijden: een update door de plantendokters van het ILVO Diagnosecentrum voor planten
  • Veerle Van linden / Anne-Sophie Sacré (ILVO) – Klimaatmaatregelen op maat van aardappeltelers: eerste pilootboeren laten bedrijf ‘scannen’ door Klimrek

Alle details en info op www.interpom.be.

Ook interessant

Video 07/05/2024

Wetenschap uitgedokterd 2024

Wetenschap uitgedokterd
Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge wetenschappers uit hun vertrouwde lab of bureau en plaatst ze voor een camera met een duidelijke opdracht: vertel het grote publiek in een heldere 3-minuten-pitch o...