Video Een hyperspectrale sensor merkt 3 dagen na besmetting met Alternaria al veranderingen op in een aardappelplant.

26/11/2021

Dat blijkt uit een eerste experiment van ILVO, KU Leuven en Imec in het kader van de VLAIO proeftuin Smart Farming 4.0.

Bekijk video op YouTube

Alternaria is een schimmel die grote schade kan aanbrengen in een aardappelperceel. Hoe vroeger een teler een besmetting opmerkt, hoe beter hij die schade kan inperken. ILVO bouwde samen met KU Leuven een performant AI model dat op basis van ‘gewone’ dronebeelden na 5 dagen een besmetting vaststelt. Dat is snel, maar met een ‘hyperspectrale’ sensor (camera) van Imec kan het dus nóg sneller: in een eerste experiment in de zomer van 2021 zagen de onderzoekers op dag 3 al verandering in de spectra die voor mensen en gewone camera’s onmogelijk waar te nemen zijn. Bijkomend voordeel: omdat de resolutie van de gebruikte Imec sensor zo hoog is, kan de drone op een hoogte vliegen die toelaat om snel het hele perceel in kaart te brengen.

ILVO onderzoeker Jonathan Van Beek: “Dit is een veelbelovend resultaat en opent nieuwe perspectieven voor de toepasbaarheid van deze technologie. Je zou een brede screening van je hele veld met een hyperspectrale sensor bv. kunnen combineren met een gedetailleerde screening van de ‘verdachte plekken’ met een gewone sensor. In de zomer van 2022 herhalen we deze proef om de resultaten te valideren.”

Bent u geïnteresseerd in een eigen experiment met een hyperspectrale sensor voor de monitoring van uw gewassen, grondstoffen of voedingsproducten? U kan nog tot en met de zomer van 2022 intekenen op gebruik van de Imec hyperspectrale sensor – met of zonder hulp van de ILVO experten. Neem onmiddellijk contact op met Jonathan Van Beek voor meer info.

Met dank aan financiering van de VLAIO proeftuin Smart Farming 4.0.

Bekijk ook onderstaande toepassingen en projecten die gebruikmaken van hyperspectrale metingen:

Vragen?

Contacteer ons

Jonathan Van Beek

Onderzoeker ILVO

Ook interessant