Persbericht ILVO lanceert Test- en Experimenteer Faciliteit ‘AgrifoodTEF’ om toepassingen van AI, robotica en data in agrifood te versnellen.

07/06/2023
Djust-E

ILVO lanceert een open Test- en Experimenteer Faciliteit (TEF) voor bedrijven om innovaties met artificiële intelligentie, data en robotica in agrifood versneld op de markt te krijgen. Concreet biedt het bedrijven infrastructuur en services aan zoals prototypebouw, beeldanalyse, training van algoritmes en testing onder realistische praktijkomstandigheden. De Vlaamse AgrifoodTEF krijgt daarvoor van Europa (Horizon), de Vlaamse overheid (departement EWI) en het instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek zelf (ILVO) in totaal 5 miljoen euro ter beschikking.

Op de AgriTechDag ’23 bij ILVO in Merelbeke kregen bezoekers een voorproefje van de versnelling die de TEF kan realiseren. Drie nieuwe prototypes voor de Vlaamse landbouwmarkt maakten in een ketting van live demo’s hun publieke primeur.

Eerste elektrisch aangedreven autonome tractor: Djust-E

ILVO en mechanisatiebedrijf Verschueren bouwden een bestaande dieselmodel tractor van CNH om tot een volledig elektrisch aangedreven, zelfrijdend model. Het éérste in Vlaanderen. Daarvoor maakten ze onder meer een nieuw chassis en een fronthef met verwisselbaar batterijpakket.

In de toekomst zouden daar ook fuel cells of een generator op passen, die bijvoorbeeld op waterstof of methanol draait. De aandrijving blijft elektrisch. Dat maakt het concept future proof voor de Vlaamse markt.

Simon Cool

Om autonoom en dus zonder chauffeur te kunnen rijden, remmen, de hefinrichting in te stellen en werktuigen aan te sturen, rustte ILVO de tractor uit met op maat geschreven software, sensoren en actuatoren. ILVO koos voor een compacte tractor om verschillende redenen. Zo’n relatieve lichtgewicht is minder belastend voor de bodem. Tegelijk staat het symbool voor de toekomstige trendbreuk van steeds zwaardere machines met grotere werkbreedte naar opnieuw kleinere machines die met veel tegelijk, dag en nacht, autonoom het veld kunnen bewerken.

We hebben dit prototype mee ontworpen, gebouwd en uitvoerig getest. Het is een voorbeeld van de services die we bedrijven bieden in AgrifoodTEF.

Simon Cool

Slimme plantmachine onthoudt en deelt waar planten staan

Tijdens de demo demonstreerde ILVO ook het prototype van een slimme plantmachine, ontwikkeld in samenwerking met de firma Lauwers. Het bijzondere is dat de plantmachine uitgerust is met een sensor die tijdens het planten detecteert op welk moment elk plantje de grond ingaat en hun GPS-coördinaten (gemeten door de GPS antennes op de plantmachine) in de cloud opslaat. Die plantdata maakt een hele ketting aan innovatieve precisiebewerkingen mogelijk.

Robot gebruikt plantdata om heel precies het onkruid te wieden

Dat werd duidelijk in het slotstuk van de demoreeks. De CIMAT-robot, uitgerust met een ‘gewone’ schoffelmachine en een prototype precisieschoffelaar ontwikkeld door Vanhoucke in samenwerking met ILVO, schoffelde autonoom (en elektrisch) volledig foutloos het onkruid tussen de geplante rijen én tussen de kolen ín de rijen weg. Hij baseerde zich hiervoor op de GPS-data uit de slimme plantmachine.

Bekijk video op Vimeo

Reinout Godaert (ILVO): “Plantdata capteren en delen maakt precies, mechanisch schoffelen mogelijk op een kostenefficiënte manier. Als de computer weet waar de planten staan, kan hij heel makkelijk een taakkaart maken waarmee een schoffelmachine of een ander werktuig plaatsspecifiek het onkruid kan verwijderen. Dit is een quick-win die precisielandbouw sneller bruikbaar maakt in de praktijk.

Onmisbare stap: datadelen

Een essentiële schakel in dit proces is datadelen en integreren uit verschillende bronnen. Met DjustConnect heeft de agrifood sector een datadeelplatform dat de nodige services en garanties kan bieden. Het data-eigenaarschap, de privacy en veiligheid zijn netjes geregeld. Meer info: www.djustconnect.be

Robot capteert intussen data voor snellere machine learning (AI)

De CIMAT-robot is een autonoom rijdend, multifunctioneel robotplatform dat uitgerust kan worden met verschillende standaard werktuigen én met camera’s voor datacaptatie. Tijdens de mechanische onkruidbestrijding nam de robot foto’s die gebruikt worden om een AI-model te trainen op het herkennen van onkruid.

Simon Cool (ILVO): “Dankzij de plantdata kunnen we de modellen op een semiautomatische, en dus snellere manier trainen. De zelflerende algoritmes leren dat alles op de beelden onkruid is, behalve wat op de exacte plantlocaties staat. Hierdoor sparen we heel wat arbeidsuren en kosten uit.

Duurzaamheid en digitalisatie hand in hand

Alle getoonde innovaties tijdens de AgriTechDag zijn het resultaat van services die ILVO aanbiedt in de nieuwe AgrifoodTEF.

Europa en Vlaanderen zetten in op de twin transition tussen duurzaamheid en digitalisatie met het oog op verbetering voor klimaat en milieu. Ook in de agrovoedingssector is het potentieel van technologieën met data, robotica, drones en artificiële intelligentie groot. Vlaanderen heeft bovendien een interessant ecosysteem van technologiebedrijven en onderzoekscentra gespecialiseerd in robotica en artificiële intelligentie. Alleen hebben zij nog niet altijd de agrifood sector ontdekt.

Jürgen Vangeyte (ILVO): “Met de financiering van Europa en Vlaanderen kunnen we deze bedrijven actief ondersteunen om innovatieve oplossingen voor agrifood te ontwikkelen. Dat moet niet alleen leiden tot een duurzamere voedselproductie maar zal ook het concurrentievermogen van onze bedrijven verbeteren.

De AgrifoodTEF van ILVO is een Vlaamse satelliet binnen het Europese AgrifoodTEF-project. Meer info: www.agrifoodtef.eu

De AgrifoodTEF in beeld

In de nieuwe reeks Z-Agrifood op Kanaal Z krijg je elke week voorbeelden te zien van services die de AgrifoodTEF van ILVO aanbiedt. Er zijn al drie afleveringen beschikbaar.

Partners TEF

Contact

Nele Jacobs, ILVO communicatie

Over Djust-E en de getoonde innovaties: Simon Cool, ILVO onderzoeksingenieur

Over AgrifoofTEF: Marijke Hunninck, ILVO-AgrifoodTEF manager

Jürgen Vangeyte, ILVO wetenschappelijk directeur

Over DjustConnect: Stephanie Van Weyenberg, ILVO-DjustConnect

Djust-E CIMAT Slimme plantmachine Djust-E Jo Brouns

Vragen?

Contacteer ons

Simon Cool

Coördinator Living Lab Agrifood Technology

Marijke Hunninck

Projectmanager

Jürgen Vangeyte

Wetenschappelijk directeur ILVO

Stephanie Van Weyenberg

Expert data integratie / technologie rundvee

Ook interessant