Video Tiendelige TV-reeks over artificiële intelligentie en robotica in agrifood

22/05/2023

ILVO en Kanaal Z maken tiendelige TV-reeks over artificiële intelligentie en robotica in agrifood

Onze voedselproductie kan efficiënter en duurzamer, o.a. met de inzet van artificiële intelligentie en robotica. Vanuit die overtuiging investeren Vlaanderen en Europa in een Test- en Experimenteer Faciliteit (AgrifoodTEF) op ILVO. Dit is een omgeving die Vlaamse bedrijven helpt slimme digitale oplossingen versneld op de markt te brengen. De AgrifoodTEF bij ILVO werd op 7 juni 2023 gelanceerd.

Naar aanleiding ervan brengt ILVO, in samenwerking met Kanaal Z en Trends.be, de werking en services van de AgrifoodTEF uitgebreid in beeld. Onder de naam Z-Agrifood worden in 2023 10 afleveringen van elk 4 à 5 minuten over AI en robotica samengesteld.

Vanaf donderdag 17 augustus 2023 wordt de eerste aflevering van Z-Agrifood (her)uitgezonden op Kanaal Z. De reeks loopt vanaf die datum verder met telkens uitzending vanaf donderdagavond en verder in herhaling doorheen de weekprogrammatie.

Hieronder vind je het overzicht van alle afleveringen van Z-Agrifood.

Aflevering 10: Food Pilot

Innovatie is cruciaal in de voedingssector. In de laboratoria van de Food Pilot in Melle, een experimentele voedingsfabriek, gebeurt onderzoek rond vernieuwende recepturen, processen en verpakkingen. Data speelt daarin een steeds grotere rol, onder meer omdat de consument steeds meer waarde hecht aan duurzaamheid.

Bekijk video op Vimeo

Aflevering 9: Datadeelplatform DjustConnect (Z-Agrifood, 12.10.2023)

"Data is de toekomst van landbouw in Vlaanderen", luidt het. Het delen van data op een veilige en juridische correcte manier is cruciaal om administratieve last voor de landbouwer te verminderen, om slimme applicaties te ontwikkelen voor de sector, en om de eigenaar van de data - de landbouwer - te beschermen in een steeds digitaliserende wereld.

Bekijk video op Vimeo

Aflevering 8: Stikstof (Z-Agrifood, 05.10.2023)

De landbouwsector en meer bepaald de veehouderij is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de stikstofuitstoot in Vlaanderen. Stikstof is schadelijk voor het milieu omdat het een invloed heeft op de vegetatie. Met oplossingen die het probleem bij de bron aanpakken wil ILVO de uitstoot in de veehouderij reduceren en de sector tegelijk vooruithelpen.

Bekijk video op Vimeo

Aflevering 7: Digital Twin (Z-Agrifood, 27.09.2023)

De intensieve Vlaamse landbouw en veehouderij levert heel wat inspanningen om haar efficiëntie nog te verhogen. Om de impact op het milieu en het klimaat te beperken en het dierenwelzijn te bevorderen, worden steeds vaker sensoren en data ingezet. Dat noemen we precisie veeteelt.
Precisieveeteelt is een verzamelnaam voor allerlei technologieën die de veehouder ondersteunen om voor zijn dieren een optimaal welzijn, gezondheid en productie te verkrijgen, maar ook om de nodige inputs zoals bijvoorbeeld antibiotica, zoveel mogelijk te verminderen.

Bekijk video op Vimeo

Aflevering 6: Energie (Z-Agrifood, 20.09.2023)

Landbouwers hebben de laatste jaren al heel wat gedaan om hun energiegebruik te verminderen. Met hun warmte krachtkoppelingen en de zonnepanelen op hun loodsen en veestallen is de landbouwsector zelfs een netto-producent van elektriciteit! Maar, een groot deel van het gebruik van fossiele brandstoffen blijft. En een volledige klimaatneutraliteit van varkens-, pluimvee en melkveestallen, met alléén nog maar het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, daar zijn we dus nog lang niet.
Om dit doel te bereiken lopen er momenteel interessante Europese onderzoeken en demonstraties. Ook bij ILVO!

Bekijk video op Vimeo

Aflevering 5: Spuittechnologie is smart en precies! (Z-Agrifood, 14.09.23)

De Europese boeren staan de komende jaren voor de uitdaging om hun landbouwgewassen en hun groenten- en fruitoogsten gezond te houden met maar HALF zoveel chemische spuitmiddelen. Die ambitie van de Green Deal is stevig! Maar in de - heel gespecialiseerde – wereld van de gewasbescherming smart farming, zijn ze al lang bezig met slimme spuit-technologieën die, doordat ze véél plaats-specifieker optreden, veel minder kilo’s of liters middel nodig hebben. Tot 80% minder! Denk dan niet langer aan: “het hele veld op een uniforme manier beschermen tegen een kwalijke plaag” … maar juist aan “ongelijk” behandelen… enkel waar de planten het echt nodig hebben. ILVO staat, met zijn “spray tech lab” en met zijn “keuringsdienst voor spuittoestellen” aan de Europese top qua innovatieve spuittechnologie. Die expertise wordt voortaan verder gedeeld via het AgrifoodTEF project!

Bekijk video op Vimeo

Aflevering 4: De HYDRAS: unieke infrastructuur voor het testen van droogtebestendige planten (Z-Agrifood, 14.06.23)

Vlaanderen is met zijn gematigd zeeklimaat en vruchtbare bodems bijzonder geschikt om aan landbouw te doen. Maar net als in andere delen van Europa, kampen landbouwers met tegenvallende oogsten omwille van langdurige periodes van droogte. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) zoekt daarom naar gewassen die droogtetoleranter zijn.

Bekijk video op Vimeo

Aflevering 3: ILVO bouwt eerste elektrische, autonoom rijdende tractor in Vlaanderen (Z-Agrifood, 07.06.23)

De landbouwsector in Vlaanderen is volop bezig zichzelf te verduurzamen. Alternatieve, hernieuwbare energie gebruiken hoort daarbij. Ingenieurs van ILVO bouwden een trekker die volledig elektrisch wordt aangedreven én autonoom rijdt en werkt. Het is een nieuw, future proof prototype voor de Vlaamse landbouwmarkt. Het mee ontwerpen, bouwen en testen van prototypes is een service beschikbaar in de Test- en Experimenteerfaciliteit van ILVO, met de steun van Europa en Vlaanderen.

Bekijk video op Vimeo

Aflevering 2: AI voor monitoring bordenresten in de zorg (Z-Agrifood, 30.05.23)

ILVO zet beeldanalyse en artificiële intelligentie (AI) in om een algoritme te trainen op het herkennen van wat en hoeveel voedsel achterblijft op een (foto van een) bord. Dat geeft woonzorgcentra de kans om het risico op ondervoeding bij hun bewoners systematisch op te sporen, maar heeft ook potentieel voor scholen, ziekenhuizen en bedrijven om ondervoeding en voedselverliezen heel gericht te gaan inperken. De toepassing is als service beschikbaar in de Test- en Experimenteerfaciliteit van ILVO, met de steun van Europa en Vlaanderen.

Bekijk video op Vimeo

Aflevering 1: Robotica op het veld (Z-AGRIFOOD, 23.05.23)

Robotica biedt kansen voor een duurzame agrifood productie. ILVO heeft een Test- en Experimenteer Faciliteit (AgrifoodTEF) voor Vlaamse technologiebedrijven om hun robotica-oplossingen sneller in praktijkomstandigheden te testen en te ontwikkelen. Zo willen Vlaanderen en Europa de groene, digitale transitie van de agrifood sector versnellen en het concurrentievermogen van bedrijven verhogen. Meer weten? www.ilvo.vlaanderen.be/TEF

Bekijk video op Vimeo

Z-Agrifood 2023 trailer

Bekijk video op Vimeo

Spotje lancering TEF 7 juni 2023

Bekijk video op Vimeo

Ook interessant

Algemeen 19/12/2023

ILVO op FTI festivals in 2024

FTI
In maart 2024 zet de Vlaamse regering technologie en innovatie centraal tijdens de Flanders Technology & Innovation Festivals. ILVO neemt deel aan de activiteiten in Gent, Hasselt en Antwerpen.