Projectnieuws ILVO is partner in Flanders AI research programme (FAIR)

11/06/2024

ILVO stelt zijn expertise en kennis op vlak van AI-toepassingen en robotica in de landbouw en voedingsproductie ter beschikking van het Vlaams AI Onderzoeksprogramma FAIR. FAIR investeert via de Vlaamse overheid (EWI) in fundamenteel onderzoek naar AI en stimuleert samenwerking tussen de universiteiten, kenniscentra en bedrijven. Doel is Vlaanderen een koppositie te bezorgen op vlak van AI in alle grote, Vlaamse sectoren. Met ILVO komt er nu ook versnelling in het onderzoek naar AI-toepassingen voor landbouw en voeding.

Het Vlaams AI onderzoeksprogramma is voor ILVO het ideale platform om de kennis van experten in artificiële intelligentie samen te brengen met onze kennis van landbouwtechnologie, en zo innovaties in de agrovoedingssector te versnellen.

Jürgen Vangeyte (wetenschappelijk directeur technologie & voeding, ILVO)

Vlaams beleidsplan Artificiële Intelligentie

Artificiële intelligentie heeft de afgelopen jaren een geweldige sprong voorwaarts gemaakt. De invloed van AI zal de komende jaren in alle sectoren en geledingen van de samenleving voelbaar worden. Met het Vlaams beleidsplan Artificiële Intelligentie die gelanceerd werd in 2019, wil de Vlaamse overheid onze regio klaarstomen voor deze evolutie. Als onderdeel van dat plan wordt geïnvesteerd in strategisch basisonderzoek naar AI, via het Vlaams AI Onderzoeksprogramma of Flanders AI research programme FAIR.

5 universiteiten en 6 onderzoekscentra

FAIR is een consortium van onderzoeksgroepen van de vijf Vlaamse universiteiten (KU Leuven, UGent, VUB, Universiteit Antwerpen en UHasselt) en zes Vlaamse onderzoekscentra (imec, Flanders MAKE, VITO, VIB, Sirris en ILVO). Zij stellen hun state-of-the-art onderzoek en toonaangevende ‘use cases’ ter beschikking met als doel Vlaanderen een koppositie te bezorgen op vlak van AI in allerlei sectoren: industrie, dienstverlening, gezondheidszorg, overheid en met ILVO nu ook de land- en tuinbouw en voedingsindustrie.

Artificiële intelligentie wordt op ILVO toegepast in verschillende applicaties, gaande van het monitoren van varkens in de stal tot ziektedetectie met drones en autonome robots op het veld. Dankzij FAIR kunnen we samen met doctoraatsstudenten en Vlaamse universiteiten dit onderzoek nog versnellen.

Jérémie Haumont (AI-onderzoeker, ILVO)

AgrifoodTEF

Er is bovendien een unieke synergie met ILVO’s Test en Experimenteerfaciliteit voor robotica, data en AI: agrifoodTEF. Het fundamenteel onderzoek uit FAIR kan bedrijven die beroep doen op de agrifoodTEF services en infrastructuur van ILVO helpen om hun data-, AI- en roboticaoplossingen sneller naar de markt te brengen.

FAIR ontvangt financiering van het Departement voor Economie, Wetenschap en Innovatie EWI. Meer info: www.flandersairesearch.be

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant