Projectnieuws Een robot in het veld? Co-creatie moet leiden tot autonome teeltbewerkingen

25/03/2020
Logo Interreg Vlaanderen-Nederland Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling CIMAT

Een grondig getest prototype van een autonoom landbouwvoertuig, dat is het ambitieuze doel van Interreg project CIMAT. Dankzij doorgedreven innovatie en co-creatie moet het toestel bijdragen aan arbeidsbesparing, gebruiksgemak, bodemkwaliteit en misschien zelfs opbrengst.

CIMAT robot
Autonome landbouwvoertuigen kunnen arbeidsintensieve taken automatiseren

Bevordering van innovatie

Vandaag de dag is er veel te doen rond autonomie van landbouwmachines: grote machinefabrikanten en kleine innovatieve bedrijven proberen de landbouwers zo veel mogelijk comfort te bieden bij het bewerken van het land. Door het gebruik van robots kunnen bepaalde arbeidsintensieve taken geautomatiseerd worden, met bovendien een positieve invloed op de bodemkwaliteit en een mogelijke opbrengstwinst tot gevolg. Om de technologische vooruitgang van Europese machinefabrikanten en innovatieve bedrijven in die richting te bevorderen, werd het Europese project CIMAT - Catalyst for Innovative Mechatronics in Agricultural Technology - in het leven geroepen. Het project zet naast technologische innovatie ook in op integreren van noden van eindgebruikers en het creëren van draagvlak bij de landbouwers opdat deze innovaties, die hun performantie nog niet bewezen hebben, ingang zouden vinden in de praktijk.

Autonomie

Concreet zal onderzoek worden uitgevoerd om de autonomie van landbouwmachines verder te vergroten via inzet van (semi-) autonome veldrobots. Door samen te werken met onderzoeksinstellingen, innovatieve bedrijven én landbouwers wensen we met dit project een aanzet te geven voor een totaaloplossing rond autonome voertuigen in de landbouw. Een totaaloplossing die techniek en innovatie omarmt, maar ook voldoet aan de noden van de gebruiker. Daarom worden in de beginfase de vereisten van autonome landbouwmachines in kaart gebracht. Met dit uitgangspunt gaan ILVO, het Living Lab Agrifood Technology en partners aan de slag met de ontwikkeling van een prototype van een robot. Dit toestel zal verschillende veldtesten moeten doorstaan waardoor de sterkten en de gebreken van het ontwerp in kaart worden gebracht en verbeterd kunnen worden. Deze resultaten zullen worden teruggekoppeld met de eindgebruiker. Landbouwers zullen hun feedback over het prototype kunnen meedelen waarmee de vereisten van de machine zullen worden bijgesteld. Hierna wordt het ontwikkelingsproces opnieuw doorlopen. Op iteratieve, co-creatieve wijze hopen we hiermee een autonome robot te ontwikkelen die meerwaarde biedt in het veld.

Project: CIMAT
Looptijd: 2019-2022
Financiering:
Interreg Vlaanderen - Nederland
Samenwerking:
KU Leuven, Inagro, Provincie Vlaams-Brabant, Delphy, Stichting ter exploitatie Proefhoeve ‘Rusthoeve’, Octinion, Vanhoucke Machine Engineering, University College Roosevelt, Compas Agro, PCFruit

Vragen?

Contacteer ons

Simon Cool

Coördinator Living Lab Agrifood Technology

Ook interessant

Algemeen 19/12/2023

ILVO op FTI festivals in 2024

FTI
In maart 2024 zet de Vlaamse regering technologie en innovatie centraal tijdens de Flanders Technology & Innovation Festivals. ILVO neemt deel aan de activiteiten in Gent, Hasselt en Antwerpen.