Projectnieuws Duurzame kustverdediging: Coastbusters inspireert

14/07/2020
Strand bij zonsondergang
Door de klimaatverandering is er nood aan bescherming van de kustzones

Onze kust wapenen tegen klimaatverandering met op de natuur geïnspireerd design, dat is het uiteindelijke doel van het projectconsortium van Coastbusters. De resultaten van de eerste 3 jaar onderzoek zijn gebundeld in het pas verschenen rapport. Verder onderzoek, onder de noemer Coastbusters 2.0, bouwt verder op veelbelovende resultaten met mosselbanken.

Het belang van kustverdediging

Wereldwijd wordt de impact van de klimaatsverandering hard gevoeld in de kustgebieden, met stijgende zeespiegels en extreem weer. Kustverdediging wordt daardoor steeds belangrijker, maar veel van de traditionele technieken zijn alles behalve duurzaam. Het ambitieuze project Coastbusters ging daarom op zoek naar systemen voor kustverdediging die geïnspireerd zijn op, en werken mét de natuur.

In april 2020 sloten de projectpartners DEME, ILVO, eCoast, Sioen en Jan De Nul hun onderzoek af, en vandaag, 14 juli, presenteren zij het eindrapport. Dat rapport biedt een inspirerend perspectief op toekomstig kustbeheer, gebaseerd op de resultaten van verschillende veldexperimenten. Die experimenten waren gericht op de ontwikkeling van pioniersomstandigheden van waaruit natuurlijke riffen konden ontwikkelen. Die riffen vormen dan de basis voor een ecosysteem-gebaseerde kustbescherming.

Specifiek werden drie bio-bouwers ingeschakeld:

  • Mariene planten zoals zeewier (veldexperiment) en zeegras (labo-opstelling)
  • Schelpkokerwormen, met onderzoek naar de kweek en het vasthechtingsproces bij jonge stadia
  • Schelpdieren, met een veelbelovend veldexperiment met mosselen aan de hand van aquacultuurtechnieken

De verworven inzichten hebben voor de industriële partners geleid tot zakelijke opportuniteiten voor competitieve valorisatie van duurzaam, op de natuur geïnspireerd design. De betrokken onderzoeksinstellingen hebben bijzondere kennis vergaard, die de Vlaamse onderzoeksgemeenschap op het voorplan zet in het huidige pioniersveld.

Dankzij financiering door het Agentschap Innoveren en ondernemen VLAIO, was Coastbusters het eerste operationele project binnen de Vlaamse Speerpuntcluster voor blauwe economie. Het project krijgt meteen ook een opvolger, Coastbusters 2.0, waarin resterende onderzoeksvragen verder worden verkend, samen met nieuwe partner VLIZ. Dit project zal verder bouwen op het veelbelovende concept van mosselbanken.

Logo coastbusters

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant

Publicatie | Mededeling 23/10/2023

Voortgangsrapport effecten baggerlossingen

Boot van DEME voor baggerwerken
Dit rapport beschrijft de stand van het onderzoek naar de effecten van baggerlossingen voor de periode 1 januari – 30 juni 2023.