Projectnieuws Bioveiligheid in de pluimvee sector verbeteren

18/01/2021

Het Horizon 2020 project NETPOULSAFE heeft als doel om de naleving van de bioveiligheid in de pluimveehouderij te verbeteren door ondersteunende maatregelen samen te stellen, te valideren en te delen. Relevante maatregelen zullen op grote schaal worden verspreid via audiovisuals, factsheets en e-learningmodules.

logo NetPoulSafe
logo NetPoulSafe

De pluimveesector is een van de belangrijkste landbouwproducties in Europa, met in 2015 15,2 miljoen ton pluimveevlees en meer dan 7,5 miljoen ton eieren, en met een omzet van 21,2 miljard euro aan pluimveevlees in 2015 en 960 miljoen euro aan eieren in 2016. Het is ook een zeer gevoelige sector met betrekking tot epidemieën, die grote economische gevolgen kunnnen hebben voor de sector (bijvoorbeeld uitbraken van aviaire influenza in 2015 en 2017) en door voedsel overdraagbare ziekteverwekkers (Salmonella, Campylobacter, en antibioticumresistente kiemen) die van invloed kunnen zijn op de volksgezondheid. Juiste en goede bioveiligheid wordt gezien als de meest effectieve maatregel voor het voorkomen van verspreiding van ziekten en het beschermen van duurzame pluimveebedrijven. Goede praktijken zijn in heel Europa bekend, maar de toepassing door veehouders en andere exploitanten (bijvoorbeeld vervoer, broederijen...) is vaak nog niet optimaal. Hier wil het NETPOULSAFE project iets aan doen.

Het NETPOULSAFE project, uitgevoerd in 7 grote pluimveeproducerende landen (Frankrijk, Spanje, Italië, Hongarije, België, Nederland en Polen) heeft als doel de naleving van bioveiligheid in de pluimveehouderij te verbeteren door ondersteunende maatregelen samen te stellen, te valideren en te delen. De ondersteunende maatregelen betreffen praktijkvoorbeelden die bijdragen tot een effectieve uitvoering van bioveiligheid en die rechtstreeks kunnen worden uitgevoerd door veehouders, adviseurs (inclusief dierenartsen) en beleidsmakers. Hiervoor worden er 7 nationale multi-actor netwerken opgericht bestaande uit meer dan 500 personen in totaal.

De voorgestelde maatregelen zullen zowel uit de praktijk als uit de literatuur worden verzameld en geanalyseerd vanuit technisch en sociaal-economisch oogpunt om ofwel te worden gevalideerd op proefboerderijen, ofwel rechtstreeks te worden verspreid onder belanghebbenden. Relevante maatregelen zullen op grote schaal worden verspreid via op maat gemaakt materiaal (waaronder audiovisuals, factsheets en e-learningmodules) dat zal worden verspreid via de nationale netwerken. Daarnaast zal het materiaal gedeeld worden op een speciaal platform, dat tegen het voorjaar van 2021 beschikbaar zal zijn.

Het project, gefinancierd door het EU-onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 in het kader van Grant Agreement n. 101000728, heeft een totaal budget van ongeveer € 2 miljoen en heeft een looptijd van 3 jaar (oktober 2020 tem september 2023).


Recent nieuws via LinkedIn

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant