Studiedag IE-net studiedag: Lokale eiwitgewassen voor humane voeding

Lokaal geproduceerd plantaardig eiwit speelt een groeiende rol in Vlaanderen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten. Door de toenemende aandacht voor klimaatverandering en duurzame landbouwpraktijken, kiezen steeds meer mensen voor plantaardige eiwitten. Vlaamse boeren en producenten zetten daarom in op innovatieve teelten door soja, gele erwten, kikkererwten en linzen te verbouwen. Deze eiwitrijke gewassen verminderen de ecologische voetafdruk en bevorderen de biodiversiteit. Het lokaal telen van deze eiwitgewassen kent echter ook heel wat uitdagingen: rassen zijn niet aangepast aan onze klimaatomstandigheden, de instabiliteit van opbrengst en kwaliteit van eiwitgewassen en gebrek aan samenwerking tussen producenten en ketenspelers. Op deze studiedag krijg je een globaal beeld van de kansen en uitdagingen voor lokale productie van eiwitgewassen.
Programma
12.30 Ontvangst en registratie
Lunch met aanbod aan eiwitrijke producten
- Koreaanse quinoaschotel met seitanslices, pijpajuin, wortel, edamame en geroosterde cashewnoot
- Ceviche van mungboonkiemen, paprika, koriander, chili, feta en limoen
- Zeewierdip op basis van kikkererwtenhummus en zeewiermix
- Golden kimchi (gefermenteerde witte kool met gember en kurkuma)
13.30 Welkom en inleiding
Johan Van Huylenbroeck, Voorzitter Werkgroep Plantenteelt ie-net
Meer plantaardige eiwitten op ons bord: kansen en uitdagingen
Lieve Herman, ILVO, Eenheid Technologie en Voeding
Peulvruchten op het veld: what’s cooking?
Joos Latré, HoGent
Jonas Claeys, INAGRO
Lokale eiwitrijke gewassen: een rendabel verhaal van boer tot bord?
Nele Lauwers, Boerenbond
Pauze
Panelgesprek: haalbaarheid van teelt eiwitgewassen in Vlaanderen
Joke Pannecoucque, ILVO
Arnout Eykerman, Arvesta
Karel Dewaele, landbouwer
Nele Lauwers, Boerenbond
Joos Latré, HoGent
Moderator: Greet Riebbels, ILVO
16.45 Afsluitende drink
Deze studiedag wordt georganiseerd door ie-net ingenieursvereniging.
