Analyses microbiologische voedselveiligheid
Contactpersoon: Koen De Reu
> Bekijk de complete analysetabel
De analyses omtrent de microbiologische voedselveiligheid betreffen zowel microbiologische indicatoren voor bederf, hygiëne-indicatoren als ziekteverwekkende en toxineproducerende bacteriën (pathogenen). De meeste microbiologische analyses worden uitgevoerd op alle voedingsmiddelen met in hoofdzaak ISO-methoden.
Volgende tellingen worden bepaald:
- totaal (an)aërobe kiemen of sporenvormers
- coliformen
- ß-glucuronidase positieve E. coli
- Enterobacteriaceae
- Staphylococcus aureus
- gisten en schimmels
- Listeria spp.
- Listeria monocytogenes
- sulfiet reducerende anaërobe kiemen
- Clostridium perfringens
- Bacillus cereus
De detectie van volgende pathogenen behoren ook tot de scoop van het labo:
- Salmonella
- E. coli O157
- Campylobacter
- Listeria spp.
- Listeria monocytogenes.
In yoghurt worden de aantallen karakteristieke micro-organismen Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus bepaald.
Deze analyses zijn allen BELAC ISO17025 geaccrediteerd.
Daarnaast worden nog tal van andere niet geaccrediteerde microbiologische analyses uitgevoerd:
- Shiga-toxine producerende E. Coli
- Genetische typering van bacteriën tot op stamniveau
- Bepaling van het antibioticaresistentieniveau van bepaalde bacteriële species
- Biofilmvormend vermogen
- Opsporen van bederforganismen zoals pseudomonaden
- Karakteriseren van bacteriële populaties (= microbioom) tijdens bewaring van voeding
- Uitvoering houdbaarheidstesten
- ...
> Terug naar het overzicht Voedingsanalyses
> Terug naar de sector Voedingsproductie