Analyses microbiologische voedselveiligheid

Contactpersoon: Koen De Reu

> Bekijk de complete analysetabel

De analyses omtrent de microbiologische voedselveiligheid betreffen zowel microbiologische indicatoren voor bederf, hygiëne-indicatoren als ziekteverwekkende en toxineproducerende bacteriën (pathogenen). De meeste microbiologische analyses worden uitgevoerd op alle voedingsmiddelen met in hoofdzaak ISO-methoden.

Volgende tellingen worden bepaald:

  • totaal (an)aërobe kiemen of sporenvormers
  • coliformen
  • ß-glucuronidase positieve E. coli
  • Enterobacteriaceae
  • Staphylococcus aureus
  • gisten en schimmels
  • Listeria spp.
  • Listeria monocytogenes
  • sulfiet reducerende anaërobe kiemen
  • Clostridium perfringens
  • Bacillus cereus

De detectie van volgende pathogenen behoren ook tot de scoop van het labo:

  • Salmonella
  • E. coli O157
  • Campylobacter
  • Listeria spp.
  • Listeria monocytogenes.

In yoghurt worden de aantallen karakteristieke micro-organismen Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus bepaald.

Deze analyses zijn allen BELAC ISO17025 geaccrediteerd.

Daarnaast worden nog tal van andere niet geaccrediteerde microbiologische analyses uitgevoerd:

  • Shiga-toxine producerende E. Coli
  • Genetische typering van bacteriën tot op stamniveau
  • Bepaling van het antibioticaresistentieniveau van bepaalde bacteriële species
  • Biofilmvormend vermogen
  • Opsporen van bederforganismen zoals pseudomonaden
  • Karakteriseren van bacteriële populaties (= microbioom) tijdens bewaring van voeding
  • Uitvoering houdbaarheidstesten
  • ...

> Terug naar het overzicht Voedingsanalyses

> Terug naar de sector Voedingsproductie