Onderzoeksproject Iedereen aan boord om de goudsbloemketen te sluiten: van teler tot verwerker en eindafnemer

Algemeen kader
Kunnen we de goudsbloemteelt helpen opschalen door verder te werken op alle betrokken ketenschakels? In de operationele groep GOGO4IT, een vervolgproject na het onderzoeksproject GOGO2.0, is dat de centrale vraag. De nicheteelt Calendula kan afzet vinden in diverse bio-economie sectoren, gaande van voeding, cosmetica, textiel tot farmacie (voor de bloemen) en toepassingen in de groene economie (voor de zaden). De teeltaspecten van goudsbloem in Vlamse omstandigheden staan na 10 jaar pionieren op punt. Een schaalvergroting blijft uit door te weinig (uitgebouwde) lokale afzetmogelijkheden.
Onderzoeksaanpak
De onderzoekspartners leveren gerichte inspanningen om de productieketen(s) rond goudsbloem te sluiten. Het plan is om 1) alle ketenpartners te verbinden, 2) zowel de variëteit(en) als de verschillende verwerkingsstappen (triage, persen) te optimaliseren, 3) te komen tot een goede (juridische) samenwerkingsstructuur, zowel voor de aanbiedende telers als voor de ketenorganisatie en 4) te zoeken naar meer marktkansen voor de reststromen.
Relevantie/Valorisatie
Door een professionalisering en uitbouw van ontbrekende schakels in de ganse keten verwachten we dat de beloftevolle teelt van goudsbloem meer kans maakt om in het teeltplan van de Vlaamse akkerbouwers te geraken. Het vorige project GOGO2.0 slaagde erin om een afzetmarkt voor de zaden te vinden. Persing tot interessante bio-gebaseerde oliën was vb. een piste. De valorisatie van de bloemen vergt nog verdere ontwikkeling. Sedert de start van het Calendula-onderzoek blijven Vlaamse pionier-telers erg actief en gedreven om de opgebouwde teelttechnische kennis verder te laten renderen in een bloeiende economische sector, zo blijkt uit deze operationele groep.
Financiering
Agentschap Landbouw & Zeevisserij
