Persbericht Vlaams minister Hilde Crevits legt de eerste steen van de InnovOcean Campus

30/06/2020
Van links naar rechts : Bart Tommelein (Brugemeester van Oostende), Hilde Crevits (Vlaams minister van Economie, Innovatie en Landbouw), Sandra Schippers (Evr-architecten), Carine Drumont (Algemene bouw Maes), Jan Mees (Directeur VLIZ), Joris Relaes (Topman ILVO), Carl Decaluwé (Gouverneur van West-Vlaanderen). Tijdens de eerstesteenlegging van de InnovOcean Campus, voor de bouwput, met de watertoren van Oostende op de achtergrond.
Eerste steenlegging met Vlaams minister van Economie, Innovatie en Landbouw Hilde Crevits

Oostende – Vlaams minister van Economie, Innovatie en Landbouw Hilde Crevits heeft deze ochtend de eerste symbolische steen gelegd van de nieuwe InnovOcean Campus van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). De gloednieuwe state-of-the-art InnovOcean Campus op de Oosteroever in Oostende moet het marien onderzoek een boost geven. Met de bouw van de campus gaat een investering van 20 miljoen euro gepaard.

Bekijk hieronder de artist impression van de innovOcean Campus en daaronder de aftermovie van de eerste steenlegging van Vlaams minister van Economie, Innovatie en Landbouw Hilde Crevits.

Lees verder onder de video's.

Bekijk video op YouTube
Bekijk video op YouTube

State-of-the-art onderzoekscomplex

In 2022 nemen VLIZ, haar nationale en internationale partners, en ILVO, althans de mariene onderzoekspoot ervan, hun intrek in de gloednieuwe InnovOcean Campus in Oostende. De nieuwe, nu ook fysieke krachtenbundeling van beide instellingen betekent een bijzondere extra aantrekkingspool voor de regio. Beide gerenommeerde instellingen zijn complementair, en werken al vaak samen. Met het nieuwe gebouw zitten ze ook samen op één locatie.

De campus wordt een nieuwe landmark aan de skyline van Oostende. Een state-of-the-art onderzoekscomplex van maar liefst 8.000 vierkante meter. Er komen kantoren, congresfaciliteiten, een gespecialiseerde bibliotheek en tal van werkplaatsen en laboratoria. Het nieuwe gebouw zal onderdak geven aan 170 medewerkers.

Het VLIZ is het knooppunt voor marien onderzoek en innovatie in Vlaanderen en staat ook internationaal sterk via zijn internationale projectpartners. De mariene tak van het ILVO verricht onderzoek gericht op duurzame visserij en aquacultuur, en bijvoorbeeld ook op macro- en microplastics.

Investering in kennis en mariene economie

Hilde Crevits - Vlaams minister van Economie, Innovatie en Landbouw: “ILVO en VLIZ zijn twee Vlaamse kennisinstellingen met internationale naam en faam in de mariene onderzoekswereld. Met de bouw van deze nieuwe gezamenlijke InnovOcean Campus laten we beide instellingen nu ook letterlijk en figuurlijk naar elkaar toegroeien en zetten we de bakens uit voor een duurzame toekomst van de Vlaamse mariene sector. We investeren meer dan 20 miljoen euro in dit project dat het marien onderzoek in Vlaanderen een flinke boost moet geven.”

Met deze gezamenlijke InnovOcean calpus zetten we de bakens uit voor een duurzame toekomst van de Vlaamse mariene sector.

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Landbouw Hilde Crevits

Gouverneur Provincie West-Vlaanderen en voorzitter VLIZ Carl Decaluwé: “De nieuwe campus wordt een sterkhouder voor de mariene cluster in wat de enige kustprovincie van het land is. De vernieuwende aanpak belooft een nog intensere en originelere doorvertaling van de zeewetenschappen naar beleid, bedrijven en het brede publiek.”

Bart Tommelein - burgemeester van Oostendex: “Oostende heeft door zijn centrale ligging aan zee een uniek venster op de wereld. Met de nieuwe InnovOcean Campus op de oosteroever en het vele uitmuntende onderzoek dat daar zal plaatsvinden, hebben we een belangrijke troef in handen om ook in de kenniseconomie rond de zee een sleutelrol te blijven spelen.”

Co-housing van kennis

Jan Mees - algemeen directeur VLIZ: “Het VLIZ doorbreekt ook vandaag weer een historische grens. InnovOcean Campus creëert ruimte voor innovatieve hubs en een gezamenlijke expertise inzake mariene ecosystemen. Samen met onze internationale partners en de provincie West-Vlaanderen en ILVO-visserij ter plaatse, en met het uitgebreide netwerk van 1500 zee- en kustwaarnemers te lande, willen we met gedegen interdisciplinair onderzoek de zeegerelateerde maatschappelijke uitdagingen aangaan. Dit alles in een open en interactieve samenwerking met het beleid, de bedrijven en de oceaangeletterde burger van de toekomst.”

Joris Relaes - administrateur-generaal ILVO: “De mariene onderzoekers van ILVO voorzien de overheid van informatie over visbestanden, visserijmethodes en socio-economische aspecten van de visserijsector, aquacultuursystemen, het ecosysteem. Ze adviseren ook de visserijsector, de jonge aquacultuursector en de visserijhandel in hun streven naar duurzaamheid. Met dit bouwproject geeft ILVO het goede voorbeeld en hoopt de samenwerking te stimuleren, in relevante onderzoeksprojecten die nog beter aansluiten bij de maatschappelijke context waarin de mariene sector opereert. Samen verduurzamen is de enige weg vooruit.”

Bouwtechnisch slim

De nieuwbouw wordt gecoördineerd door de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, en krijgt uitvoering via het bouwteam bestaande uit Algemene Bouw Maes (Groep Van Roey) en EVR-architecten uit Gent.

Sandra Schippers - architect-stedenbouwkundige EVR-architecten: “De buitenschil wordt opgetrokken uit blauwe glasmozaïek en aan de binnenzijde verwijst het kleurenpallet van vloeren en schrijnwerk naar het goudgele zeezand. Het wordt een gebouw dat de poëzie van wind, water, zon en wolken zal reflecteren”.

Carine Drumon - algemeen directeur Algemene Bouw Maes (Groep Van Roey): “De kaart van duurzaamheid wordt getrokken door een B.E.N. gebouw (‘Bijna Energie Neutraal’) te realiseren met een E-peil van maximum 30, waarbij tevens wordt voorzien in de recuperatie van regenwater”.

Vragen?

Contacteer ons

Arne De Brabandere

woordvoerder minister Hilde Crevits

Jan Seys

communicatie VLIZ

Ook interessant