Persbericht Samenwerking tussen ILVO en (INIA) Peru.

17/07/2019
Groepsfoto met onder meer Greet Riebbels (ILVO), Kristiaan Van Laecke (ILVO), Gonzalo Gutierres (ambassadeur Peru) en Joris Relaes (administrateur generaal ILVO)
Groepsfoto met onder meer Greet Riebbels (ILVO), Kristiaan Van Laecke (ILVO), Gonzalo Gutierres (ambassadeur Peru) en Joris Relaes (administrateur generaal ILVO)

ILVO en zijn Peruaanse tegenhanger INIA – Peru hebben een memorandum of Understanding (MOU) ondertekend dat wetenschappelijke samenwerking en uitwisseling mogelijk maakt, met onmiddellijke ingang. De Ambassadeur voor Peru in ons land, en tevens permanente vertegenwoordiger bij de EU, Gonzalo Gutierres kwam op bezoek bij ILVO Melle om getuige te zijn van de plechtige ondertekening.

Samenwerking rond aardappels

ILVO heeft sinds een drietal jaar goede contacten met Peru, voornamelijk op het vlak van aardappel-expertise. Onlangs waren er nog twee Peruaanse wetenschappers op bezoek in de Food Pilot, om het geautomatiseerd droogvriesproces van het typische aardappelproduct ‘tunta’ op punt te krijgen, voor een plaatselijke boerengemeenschap in het Andesgebergte.

Omschakeling

Gutierres (Peru-ambassadeur): “Terwijl de economie van Peru vroeger vooral steunde op mijnbouw zien wij onze agrarische plantaardige productie de jongste 20 jaar snel aan belang winnen. Voor een succesvolle export is het echter belangrijk om competitief te worden qua milieu- en voedselveiligheidsvereisten. Daarom is de samenwerking met een Europees centrum voor landbouw- en voedingsonderzoek erg belangrijk.”

Terwijl de economie van Peru vroeger vooral steunde op mijnbouw zien wij onze agrarische plantaardige productie de jongste 20 jaar snel aan belang winnen.

Gutierres (Peru-ambassadeur)

Uitstekende wisselwerking

INIA Peru uitte al interesse om kennis te delen met betrekking tot veredeling en biotechnologie, zowel op het regelgevend-procedureel vlak (cfr hun export/import) als op het vlak van onderzoekstechniek.

ILVO heeft in het recent verleden al een duidelijke meerwaarde uit de contacten gehaald, door bijvoorbeeld toegang te krijgen tot de genetische databanken voor inheemse voedselgewassen van bijvoorbeeld quinoa, maïs en aardappelen.

Kristiaan Van Laecke (ILVO afdelingshoofd Plant)

Memorandum of Understanding

De MOU omvat samenwerking op een aantal algemene en een aantal specifieke domeinen. Budgettaire overdrachten zijn niet voorzien. De tekst vermeldt onder meer samenwerking op het vlak van

  • identificatie van transgene mais
  • genetische kenmerken mbt droogte-, hitte- en ziekteresistentie in planten
  • (moleculaire) veredeling
  • kwaliteit van plantenzaden en de regelgeving daarrond
  • bescherming van plantvariëteiten
  • DNA van inheemse voedselgewassen
  • bepalen van voedsel kwaliteit & nutritionele waarde

De wederzijdse interesse voor smart agri, climate smart farming en biolandbouw ten slotte is vastgesteld maar dient nog geconcretiseerd te worden.

Deze samenwerking met een land buiten Europa zien wij ook in het licht van de Duurzame OntwikkelingsDoelstellingen (de UN- SDG’s), waar ILVO mee zijn schouders onder zet.

Joris Relaes, administrateur-generaal ILVO

Vragen?

Contacteer ons

Cathy Plasman

ILVO externe en EU contacten

Ook interessant

Video 07/05/2024

Wetenschap uitgedokterd 2024

Wetenschap uitgedokterd
Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge wetenschappers uit hun vertrouwde lab of bureau en plaatst ze voor een camera met een duidelijke opdracht: vertel het grote publiek in een heldere 3-minuten-pitch o...