Projectnieuws Richtlijnen, beperkingen en maatregelen voor de visserij in één oogopslag: het online platform GEOVIS

01/05/2018
Vissersboot met twee sleepnetten

Waar kunnen we in de toekomst nog vissen? Wat verliezen we aan visgronden door de urbanisatie van de Noordzee? En wat doen we al om de paaigronden van tong te beschermen? Deze vragen vormen de kern van het GEOVIS-project, waarbij we een platform creëren om de sector inzicht te bieden in de toenemende ruimtelijke organisatie van de maritieme activiteiten op zee.

Geovis

De visserijsector staat al verschillende decennia onder druk. De hoge brandstofprijzen, vangstbeperkingen maar ook de beschikbare visgronden worden meer en meer gereguleerd door tal van (Europese) wetten en richtlijnen. De toekomst van de visserij wordt voornamelijk bepaald door het gemeenschappelijke visserijbeleid (GVB), maar ook de habitat- en vogelrichtlijn (Natura 2000), de kaderrichtlijn mariene strategie (MSFD), en de Europese richtlijn voor ruimtelijke planning (MSPD) hebben invloed op het visserijbeleid, en dus ook op de exploitatie van vis, schaal- en schelpdieren. Daarnaast is er door een intensiever ruimtegebruik in de zeegebieden een grotere competitie tussen de visserij en de andere maritieme sectoren. Dit kan leiden tot conflicten en zorgt ervoor dat de visserij ook meer en meer gereguleerd wordt in ruimte en tijd. Voor de visser maar ook voor de beleidsmakers is het moeilijk om een overzicht te bewaren van alle informatie die van toepassing is op de sector en te beslissen hoe hier het best mee om kan gegaan worden.

Daarom heeft dit project als doel om de beschikbare informatie (zowel wetenschappelijke informatie, informatie uit de sector, als wetgeving) betreffende de Belgische visgronden te groeperen en cartografisch te visualiseren in één online systeem toegankelijk voor sector en beleid. Op deze manier kunnen de beleidsmakers en de sectorvertegenwoordigers (Redercentrale), maar ook de vissers zelf, flexibeler en met degelijke achtergrondinformatie de nodige beslissingen nemen voor het uitvoeren van hun activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld zijn in functie van conflictsituaties en restricties, of het aantonen van het belang van bepaalde gebieden voor de Belgische visserij. De Belgische visserijsector is actief over een uitgestrekt gebied, vooral voorbij de grenzen van de Belgische jurisdictie waardoor het extra nuttig is om alle relevante beleids-en sectorinformatie in één systeem onder te brengen.

Dit geografisch platform biedt de mogelijkheid om nuttige informatie te groeperen in één medium, en zal verschillende modules omvatten. Enerzijds is er de kartering van de Natura 2000 gebieden en de mogelijke ruimtebeperkingen voor de visserij. Anderzijds wordt het economische belang van Belgische visgronden in en rond deze marien beschermde gebieden bepaald. Een speciale focus zal ook liggen op het in kaart brengen van de paaigronden van tong en de inspanningen die de sector doet om hiermee rekening te houden. De inhoud en verdere uitwerking zal in nauw overleg gebeuren met beleid en sector, en georganiseerd worden via de projectstuurgroep en kenniskring.

Project: GEOVIS
Looptijd: 2017 - 2019
Samenwerking: Rederscentrale
Financiering: EFMZV

Vragen?

Contacteer ons

Gert Van Hoey

onderzoeker ILVO

Ook interessant