Persbericht Passende én lekkere voeding in zorg- en ziekenhuizen? NuHCaS werkt samen met voedingsbedrijven en zorgorganisaties aan de voeding van morgen.

15/10/2021

N.a.v. een VTM uitzending ‘Ze zeggen dat’ over ziekenhuiskost vestigen een aantal voedingswetenschappers de aandacht op interessante trajecten binnen een Vlaams gemengd netwerk NuHCas.

NuHCaS (Nutrition Health Care System) bevat partners uit de sectoren voeding, gezondheid en zorg.”Met wetenschappelijk onderzoek en samenwerking tussen zorginstellingen en voedingsbedrijven zijn zeker lekkere en kwalitatieve maaltijden voor de zorgsector mogelijk, die een positieve impact hebben op de levenskwaliteit van patiënten.” Via NuHCaS zijn de krachten al een tijdje gebundeld. Het netwerk geeft een boost aan het toegepast onderzoek over thema’s als malnutritie door lichaamsbeperkingen, en aan de patiënt aangepaste én aantrekkelijke voeding. De implementatie van onderzoeksresultaten raakt ook versneld geïmplementeerd in de praktijk.

Smakelijkheid ondanks gezondheidsaanpassingen zoals zoutloosheid

De bereiding van voeding voor zorgbehoevenden wordt vaak afgestemd op het ziektebeeld (bv. zoutarm dieet voor nierdialysepatiënten). Hierbij wordt een standaardmaaltijd aangepast aan de zorgnood van de patiënt. Dit laatste is natuurlijk erg belangrijk maar vaak verdwijnt de smaak dan naar de achtergrond. Wij zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is om patiënten lekkere en aangepaste maaltijden te serveren als zorginstellingen en voedingsbedrijven samenwerken en hierbij ondersteuning krijgen uit wetenschappelijk onderzoek. Dit komt al aan bod in diverse projecten geïnitieerd door het NuHCaS partnerschap. Zo is er het project FoodCare, gesteund door VLAIO, waarbij we in samenspraak met o.a. zorgactoren en voedingsbedrijven dagelijkse maaltijden optimaliseren die aangepast zijn aan de noden van de zorgbehoevende en waarbij de smaak centraal staat.

Op weg naar leningen van persoonlijke voedingsnoden

Steeds meer consumenten zijn heel bewust bezig met hun persoonlijke voedingsnoden. Het is daarom niet alleen voor zorginstellingen maar ook voor alle andere maaltijdaanbieders een uitdaging om maaltijden af te leveren die voldoen aan de behoeften van de consument. Een ander concreet voorbeeld is het Europees project PROOF waarin aangepaste voedingsproducten worden ontwikkeld voor mensen met spierzwakte of een chronische longaandoening. De eerste testen met de prototypes zijn alvast veelbelovend en er wordt verwacht dat deze producten in de loop van 2022 beschikbaar worden.

Onderzoeksinfrastructuur: een nieuwe proefkeuken

Tot slot, om onderzoek te kunnen doen dat representatief is voor de praktijk vandaag en morgen is het essentieel om over pilootinfrastructuur te beschikken. Daarom investeren we met de steun van EFRO in een nieuwe proefkeuken waarin de processen van een grootkeuken (zoals deze in een ziekenhuis of woonzorgcentrum) op pilootschaal onderzocht kunnen worden. Recepturen worden er uitgetest en haalbaar gemaakt voor grootkeukens in o.a. de zorg. Concreet zullen de maaltijden van morgen vandaag in deze keuken gerealiseerd worden door een gemotiveerd team van onderzoekers en koks. De opening van deze pilootkeuken gaat door op 16 november 2021 te Roeselare.

Engagement

Men zegt nu dat je van ziekenhuiseten zieker wordt? Men zal morgen zeggen dat ziekenhuiseten het herstelproces van zorgbehoevenden ondersteunt.

Contact en oproep

NuHCaS, met Flanders' FOOD, ILVO, POM West-Vlaanderen, TUA West en VIVES als stichtende leden, heeft de ambitie om uit te groeien tot een Vlaams en Europees expertisecentrum rond deze thematiek.
Wil u hier graag aan meewerken of heeft u een specifieke vraag rond deze thematiek, aarzel dan niet om ons te contacteren via info@nuhcas.be of vraag naar ellen.fierens@flandersfood.com

NuHCaS
Partners NuHCaS

Samen voor sterke groei door innoveren en internationaliseren

Flanders’ FOOD is de speerpuntcluster voor de agrovoedingsindustrie en wordt ondersteund door Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Door deze clusterwerking willen we samenwerking tussen ondernemingen, kennisinstellingen en overheden faciliteren.

Ontdek de andere clusters op www.vlaio.be/clusters. #sterkgroeien

VLAIO clusters

Ook interessant