Projectnieuws Europees consortium lanceert FoodDataQuest om duurzame voedselsystemen te stimuleren met datagestuurde innovaties

13/03/2024

Een baanbrekend initiatief, het FoodDataQuest project, is in gang gezet na een gezamenlijke startbijeenkomst op 8 en 9 februari in Gent, België. Dit initiatief, dat wordt gecoördineerd door ILVO (Vlaams Onderzoeksinstituut voor Landbouw, Visserij en Voeding), brengt een consortium van 15 instellingen uit acht landen samen met de gedeelde visie om de uitdagingen in de agrovoedingsindustrie aan te pakken via innovatieve datagestuurde strategieën.

Het project streeft naar duurzame en gezondere voeding door belanghebbenden in de hele voedselvoorzieningsketen te betrekken. Meer gegevens, waaronder nieuwe gegevensbronnen, onconventionele spelers en een betere uitwisseling van gegevens zullen inzichten opleveren voor de voedingsindustrie en de overgang naar duurzame en gezonde voeding stimuleren.

Het project zal sociale en ecologische uitdagingen in de voedselketen aanpakken, die momenteel resulteren in voedselonzekerheid, ongezonde voeding en milieuschade. Door middel van een multi-actor benadering zal FoodDataQuest geavanceerde datagestuurde oplossingen creëren en testen, aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML). Dit initiatief staat voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem, waarbij een evenwicht wordt gevonden tussen openheid van gegevens en de bescherming van privégegevens en gevoelige informatie van belanghebbenden.

FoodDataQuest zal dit bereiken door middel van vier transformatieve use cases:

  1. Een op DNA-data gebaseerd AI-systeem voor voedselduurzaamheid en -traceerbaarheid: Ontwikkeld door AGROKNOW en BIOCOS, deze aanpak heeft als doel om de duurzaamheid en traceerbaarheid van de toeleveringsketen van olijfolie te verbeteren, waarbij lokale soorten en producenten worden gevaloriseerd en strategieën tegen klimaatsverandering worden geoptimaliseerd.
  2. Reimagining Food Services in de gezondheidszorg: Dit initiatief, geleid door Intrasoft, SYREON, UMC Maribor en GS1, richt zich op het verbeteren van de gezondheid van patiënten en het verminderen van voedselverspilling in ziekenhuizen en bejaardentehuizen, waarbij wordt overgestapt op voedzame, duurzame voedselopties.
  3. F2F Food Sustainability Insights: Onder leiding van ILVO, GS1, Colruyt Group, Nijsen company en Palau Project bevordert deze use-case een verschuiving naar duurzame, gezonde voeding door een mix van agrarische en onconventionele data te verwerken ter ondersteuning van voedselkwaliteit en consumentenkeuzes.
  4. Consumenten bewuster maken van milieuvriendelijke keuzes: Gecoördineerd door Wageningen Universiteit, met Tampere Universiteit en Palau Project als partners. Deze deze use-case heeft als doel om consumenten te voorzien van gepersonaliseerde milieuvriendelijke keuzes door middel van high-density data-driven communicatie, waar AI-technologie gebruikt wordt om duurzame levensstijl beslissingen te begeleiden.

Het ambitieuze doel van FoodDataQuest is om een inspiratie te zijn voor de wereldwijde beweging naar datagestuurde innovaties die duurzame voedselsystemen voeden. Naarmate het consortium vordert, zullen we onze bevindingen en ontwikkelingen delen en zo burgers en belanghebbenden uit de sector betrekken bij de reis naar een nieuw voedselecosysteem.

Bezoek voor meer informatie over FoodDataQuest en haar activiteiten de projectwebsite.

EU
Funded by the European Union

Ook interessant