Projectnieuws Nieuwe app voor recreatieve zeevissers verzamelt vangstdata

07/11/2023

ILVO heeft een nieuwe app ontworpen die het voor hobbyzeevissers mogelijk maakt om hun vangstgegevens digitaal bij te houden. Vanop hun smartphone kunnen ze een digitaal logboek bijhouden en specifieke data zoals foto’s, tijdstip en locatie snel terugvinden. In de toekomst zal artificiële intelligentie in de app hen ook in staat stellen om de vissoorten correct te determineren. Voor de mariene onderzoekers van ILVO en VLIZ is de geanonimiseerde data van de recreatieve visserij een belangrijke aanvulling op de vangstgegevens die ze verzamelen uit de professionele visserij.

Hoewel, in vergelijking met andere landen zoals Frankrijk, Nederland, Spanje of Italië, de sector hobbyzeevisserij in ons land klein is, heeft deze sector zijn plaats in de visserij. Het is belangrijk dat ook de Belgische data bijgehouden worden om de Europese monitoring van de visbestanden te vervolledigen en de socio-economische gevolgen van quota en regels voor het lokale mariene ecosysteem beter in te schatten.

Tot nu werden de vangstgegevens van recreatieve zeevissers in België niet, of op verschillende wijze genoteerd (via een logboek of de website www.recreatievezeevisserij.be) . Met de introductie van de nieuwe app proberen het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) de gegevens verzameling te verbeteren op een manier die ook de hobbyzeevissers vooruithelpt.

Dankzij de groeiende groep recreatieve zeevissers die sinds de start van het project data aanleveren, is de Belgische recreatieve zeevisserij al veel minder een blinde vlek. Dit zorgt voor een betere inschatting van de aantallen en vertaalt zich ook naar meer realistische quota en regels.

Thomas Lanssens, onderzoeker bij ILVO

De nieuwe applicatie is gratis en beschikbaar voor Android en IOs. De data die in de app ingegeven worden, worden anoniem verwerkt.

Download de app hier:

Heb je vragen over de app of over de dataverzameling van de recreatieve visserij in het algemeen? Contacteer thomas.lanssens@ilvo.vlaanderen.be.

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant