Persbericht Joris Relaes nieuwe voorzitter van het landbouwonderzoeksplatform Agrolink Vlaanderen
Joris Relaes, Administrateur-Generaal van ILVO, is benoemd tot voorzitter van Agrolink Vlaanderen. Hij volgt daarmee Nadine Buys op, voormalig decaan van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen van KU Leuven. Anne-Rose Gustin wordt de nieuwe coördinator en staat in voor de dagelijkse werking. Agrolink Vlaanderen is een unieke samenwerking tussen 16 Vlaamse kennisinstellingen met een brede waaier aan competenties in fundamenteel en toegepast onderzoek in de primaire land- en tuinbouwproductie.
Samenwerking en complementariteit
Meer nog dan vroeger zal Agrolink Vlaanderen focussen op de zoektocht naar synergie tussen de leden en op samenwerking met de overheid, industrie en eindgebruiker.
Agrolink Vlaanderen werd opgericht door Guido Van Huylenbroeck (UGent) op 8 december 2014 als samenwerkingsverband tussen de onderzoeksactoren in de primaire productie en als centraal contactpunt voor de agrovoedingsindustrie, de onderzoeksgemeenschap en de overheid. Een van de belangrijkste doelstellingen was Vlaanderen als kennisregio op de kaart zetten in Europa. En daar heeft het platform zeker toe bijgedragen. Intussen lopen bij de leden meer dan 175 Europese projecten en wordt Vlaanderen via Agrolink vertegenwoordigd in tal van Europese netwerken, zoals EIP-Agri.
Net omwille van dit succes was de werking van Agrolink Vlaanderen aan een update toe. Het platform blijft actief in Europese netwerken maar zal daarnaast meer de focus leggen op onderlinge samenwerking en complementariteit. Daarmee komt de organisatie tegemoet aan de oproep in het nieuwe regeerakkoord om te zoeken naar synergie.
Joris Relaes (Voorzitter Agrolink, Administrateur-Generaal van ILVO): “Door samenwerking tussen de leden enerzijds worden fundamenteel en toegepast onderzoek, praktijkkennis, voorlichting en opleiding met elkaar verweven. Door samenwerking met de overheid, industrie en eindgebruikers in het Agricultural Knowledge Innovation System (AKIS) anderzijds worden de andere ketenpartners hier nauw bij betrokken. Alleen door dit te versterken kan Agrolink Vlaanderen een substantiële bijdrage leveren aan de transitie naar een circulaire landbouw voor gezonde voeding, bodems en klimaat, waarin boer en consument centraal staan.”
De leden van Agrolink Vlaanderen zijn de faculteiten bio-ingenieurswetenschappen van Universiteit Gent en KU Leuven, ILVO, HOGENT, het Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet (KBIVB), het Proefbedrijf Pluimveehouderij, de Nationale Proeftuin voor Witloof, de Hooibeekhoeve, het Proefcentrum Hoogstraten, Inagro, het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW), het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA), het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG), het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) en het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT).